Gewoon de rest/ Gewoon zelf doen (DIY)

Breipatroon kruikenzak

Ik heb het niet snel koud, maar mijn voeten worden in de herfst en winter altijd twee ijsklompjes. En met koude voeten kun je niet slapen. Gelukkig is mijn kruik al jaren mijn trouwe bedpartner in de winter. Zo’n rubberen kruik ligt alleen niet zo lekker op je voeten, daarom breide ik er een cover omheen. Voor wie ook altijd koude voeten heeft, hier is mijn breipatroon kruikenzak.

Breipatroon kruikenzak

Om dit patroon te kunnen breien moet je in de rondte kunnen breien. Hiervoor gebruik je een rondbreinaald, twee van die naalden die aan elkaar zitten met een koord. Daarnaast moet je kunnen meerderen en minderen. Heb jij al die technieken onder de knie? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Hier volgt het patroon.

Benodigdheden

– 1 bol Julia breigaren van de Zeeman
– Rondbreinaalden 7 mm
– Schaar
– Stopnaald

Gebruikte technieken

(Ik gebruik hierbij de Engelstalige afkortingen)

– Judy’s magic cast on (met deze techniek zet je steken voor de onderkant van de kruik op, hier vind je een video waarin dit wordt uitgelegd)
– r = brei de steek recht
– M1L: Make 1 left – 1 steek gedraaid naar links meerderen
– M1R: Make 1 right – 1 steek gedraaid naar rechts meerderen
– SSK: Slip slip knit – haal 2 steken na elkaar af, zet ze weer op de linkernaald en brei ze recht samen
– K2tog: Knit 2 together – 2 steken recht samenbreien

Breipatroon kruikenzak

Zet 16 steken op elke naald met de Judy’s magic cast on techniek.

Brei alle 32 steken recht.

Meerderen
In de volgende toeren ga je meerderen tot je op elke naald 24 steken hebt staan (48 steken in totaal). Meerder als volgt:

Toer 1: *brei 1 st r, M1L, brei r tot de laatste st op de eerste naald, M1R, brei 1 st r*. Herhaal van * tot * op de tweede naald.
Toer 2: brei alle steken recht.

Wanneer er 24 steken op iedere naald staan (48 steken in totaal) stop je met meerderen en brei je verder in tricotsteek (= brei alle steken recht). Pas tussendoor de kruik even. Als je breiwerk het hele rechte deel van de kruik omvat, is het tijd om te gaan minderen.

Minderen
Het minderen doe je als volgt:

Toer 1: *brei 1 st, SSK, brei tot de laatste 3 st op de naald, k2tog, brei de laatste steek op de eerste naald.*. Herhaal van * tot * op de tweede naald.

Herhaal deze toer tot er 14 steken op iedere naald staan (28 steken in totaal).

Hals
Maak nu de hals van de kruik. Brei de 28 overgebleven steken in boordsteek (1R, 1L), tot het stuk twee keer de lengte van de hals van je kruik is. Hecht vervolgens de draad af.

Mocht je je nu afvragen hoe je je kruik hierin gepropt krijgt? Laat de kruik eerst leeg. Rol hem vervolgens op en stop de kruik via de boord in de kruikenzak. Sla de boord een keer naar beneden and you’re done!

Zijn er nog vragen?

Als er dus dingen niet duidelijk zijn, vraag het dan gerust! Mocht je tips hebben over hoe ik dingen duidelijker kan beschrijven dan zijn die ook altijd welkom. Veel breiplezier! Oh, en ik zou het heel leuk vinden om jouw resultaat te zien. Deel je het met me via een mailtje (hallo@gewoonhanne.nl) of berichtje op Instagram?

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Sjoerdtje
  december 15, 2021 at 7:34 pm

  Hoi hoi, ik ben bezig met de kruikzak. Maar ik kom er niet helemaal uit. Als je op beide naalden 26 steken hebt staan. Ga je dan rondbreiend verder? Of blijf je heen en weer breien?
  En na 1 toer meerderen, dan 1 toer gewoon breien?

  Ik hoor het graag, Warme groet Sjoerdtje

  • Reply
   Hanne
   december 16, 2021 at 8:16 am

   Hallo Sjoerdtje, wat leuk dat je aan het patroon begonnen bent. Eigenlijk brei je de hele kruik in de rondte. Nadat er in totaal 52 steken op je naalden staan stop je met meerderen en brei je gewoon in tricot verder.

 • Reply
  Hanne
  december 22, 2022 at 10:48 am

  Hi Hanne!

  Wat leuk om je tegen te komen op het wereldwijde web! Eigenlijk zocht ik gewoon een simpel breiproject voor de kerstvakantie.

  We hebben wel wat dingetjes gemeenschappelijk…

  Aangenaam

 • Reply
  Hanny Meeuws
  maart 1, 2023 at 5:35 pm

  Hoi Hanne,

  Ik ben de kruikzak aan het breien. Heel leuk! Moet je bij het minderen ook telkens een toer rechts breien, zonder te minderen, tussen de toeren waarin je wel mindert? Of moet je in alle toeren minderen?

  Groet Hanny

  • Reply
   Hanne
   mei 19, 2023 at 2:46 pm

   Hallo Hanny,
   ik heb zelf in elke toer geminderd, maar voor een minder snelle mindering kun je inderdaad afwisselend een toer wel minderen en een toer niet minderen.

 • Reply
  Fran vivie
  maart 29, 2023 at 3:55 pm

  Ik wil graag een ronde kruikenzak breien en van onderen beginnen Hoe gaat dat

  • Reply
   Hanne
   mei 19, 2023 at 2:45 pm

   Hallo Fran,
   Dit patroon is voor een kruikenzak die in het rond gebreid wordt, van onder naar boven.

  Leave a Reply