Gewoon de rest/ Gewoon zelf doen (DIY)

Breipatroon kruikenzak

Ik heb het niet snel koud, maar mijn voeten worden in de herfst en winter altijd twee ijsklompjes. En met koude voeten kun je niet slapen. Gelukkig is mijn kruik al jaren mijn trouwe bedpartner in de winter. Zo’n rubberen kruik ligt alleen niet zo lekker op je voeten, daarom breide ik er een cover omheen. Voor wie ook altijd koude voeten heeft, hier is mijn breipatroon kruikenzak.

Breipatroon kruikenzak

Om dit patroon te kunnen breien moet je in de rondte kunnen breien. Hiervoor gebruik je een rondbreinaald, twee van die naalden die aan elkaar zitten met een koord. Daarnaast moet je kunnen meerderen en minderen. Heb jij al die technieken onder de knie? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Hier volgt het patroon.

 

Benodigdheden

– 1 bol Julia breigaren van de Zeeman
– Rondbreinaalden 7 mm
– Schaar
– Stopnaald

Gebruikte technieken

(Ik gebruik hierbij de Engelstalige afkortingen)

– Judy’s magic cast on (met deze techniek zet je steken voor de onderkant van de kruik op, hier vind je een video waarin dit wordt uitgelegd)
– M1L: Make 1 left – 1 steek gedraaid naar links meerderen
– M1R: Make 1 right – 1 steek gedraaid naar rechts meerderen
– SSK: Slip slip knit – haal 2 steken na elkaar af, zet ze weer op de linkernaald en brei ze recht samen
– K2tog: Knit 2 together – 2 steken recht samenbreien

Breipatroon kruikenzak

Zet 16 steken op beide naalden met de Judy’s magic cast on techniek.

Meerderen
In de volgende toeren ga je meerderen tot je op elke naald 26 steken hebt staan. Meerder als volgt:

Toer 1: *brei 1 st, M1L, brei tot de laatste 2 st, M1R, brei 1 st*. Herhaal van * tot * op de tweede naald.
Toer 2: brei alle steken.

Wanneer er 26 steken op iedere naald staan stop je met meerderen en brei je verder in tricotsteek. Pas tussendoor de kruik even. Als je breiwerk het hele rechte deel van de kruik omvat, is het tijd om te gaan minderen.

Minderen
Het minderen doe je als volgt:

Toer 1: *brei 1 st. SSK, brei tot de laatste 3 st op de naald, k2tog, brei de laatste steek.*. Herhaal van * tot * op de tweede naald.

Herhaal deze toer tot er 14 steken op iedere naald staan.

Hals
Maak nu de hals van de kruik. Brei de 28 overgebleven steken in boordsteek (1R, 1L), tot het stuk twee keer de lengte van de hals van je kruik is. Hecht vervolgens de draad af.

 

Mocht je je nu afvragen hoe je je kruik hierin gepropt krijgt? Laat de kruik eerst leeg. Rol hem vervolgens op en stop de kruik via de boord in de kruikenzak. Sla de boord een keer naar beneden and you’re done!

 

Zijn er nog vragen?

Als er dus dingen niet duidelijk zijn, vraag het dan gerust! Mocht je tips hebben over hoe ik dingen duidelijker kan beschrijven dan zijn die ook altijd welkom. Veel breiplezier! Oh, en ik zou het heel leuk vinden om jouw resultaat te zien. Deel je het met me via een mailtje (hallo@gewoonhanne.nl) of berichtje op Instagram?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply