Gewoon zelf doen (DIY)

Haakpatroon vloerkleed

Omdat mijn haakpatroon voor slingers massaal gemaakt werd door jullie, vond ik het tijd voor een nieuw haakpatroontje. Dit keer is het een patroontje voor een vloerkleed. Je weet wel, zo’n lekker Pinterest-proof boho-chic kleedje. Doet het lekker op je Insta foto’s, maar ja, je moet er wel even wat voor doen, dus bij deze: mijn haakpatroon vloerkleed. 

Op Pinterest scroll ik vaak door plaatjes van droominterieurs. Mooie, lichte kamers, bomvol groene planten en allemaal leuke macramé dingies aan de muur. Op de vloer liggen dan van die jute kleedjes. Mijn interieur begint stapje bij beetje steeds meer op die plaatjes te lijken (op mijn eigen houtje-touwtje manier dan, hè), maar zo’n kleedje ontbrak nog. Dus dat besloot ik gewoon even zelf in elkaar te haken. Het resultaat vind ik super leuk, dus bij deze het haakpatroon vloerkleed, zodat jullie je interieur ook wat boh0-vibes kunnen geven.

Basis techniek haken

Om dit haakpatroon vloerkleed te volgen moet je de basissteken wel kennen. Ik heb mezelf leren haken met uren Youtube tutorials kijken. Mocht je nog niet kunnen haken dan raad ik je aan eerst even een hoop van die video’s te kijken. Voor dit kleed moet je de volgende steken kennen: losse, halve vaste, half stokje en dubbel stokje.

Haakpatroon vloerkleedhaakpatroon vloerkleedHaakpatroon vloerkleed

Haakpatroon vloerkleed

Benodigdheden

– 5 klosjes jute touw, Action (ongeveer 75 meter per klos)
– haaknaald 7 mm
– schaar
– stopnaald

Gebruikte steken

– l = losse
– st = steek
– hv = halve vaste
– hstk = half stokje
– dstk = dubbel stokje

1: Haak 2 l. Haak 9 hstk in de eerst gehaakte losse. Sluit met een hv in de tweede losse om een cirkel te maken. (10 st)

2: Haak 2 l, haak vervolgens 1 hstk in dezelfde steek. Haak 2 hstk in elke st van de vorige toer. Eindig met hv in tweede l. (20 st)

3: Haak 2 l, haak vervolgens 1 hstk in dezelfde steek. *Haak 1 hstk in de volgende steek, haak 2 hstk in de volgende steek.* Herhaal van * tot *, tot einde van de toer. Eindig met een hv in de tweede l. (30 st)

4: Haak 2 l, haak vervolgens 1 hstk in dezelfde steek. *Haak 1 hstk in de volgende 2 steken, haak 2 hstk in de volgende steek.* Herhaal van * tot *, tot einde van de toer. Eindig met een hv in de tweede l. (40 st)

5: Haak 2 l, haak vervolgens 1 hstk in dezelfde steek. *Haak 1 hstk in de volgende 3 steken, haak 2 hstk in de volgende steek.* Herhaal van * tot *, tot einde van de toer. Eindig met een hv in de tweede l. (50 st)

6: Haak 2 l, haak vervolgens 1 hstk in dezelfde steek. *Haak 1 hstk in de volgende 4 steken, haak 2 hstk in de volgende steek.* Herhaal van * tot *, tot einde van de toer. Eindig met een hv in de tweede l. (60 st)

7: Haak 2 l, haak vervolgens 1 hstk in dezelfde steek. *Haak 1 hstk in de volgende 5 steken, haak 2 hstk in de volgende steek.* Herhaal van * tot *, tot einde van de toer. Eindig met een hv in de tweede l. (70 st)

Begin je het patroon te zien? Elke toer meerder je 10 steken. Dit doe je door elke toer een extra half stokje tussen de meerderingen te haken. Ik haakte op deze manier in totaal 21 toeren. Maar voor een groter of kleiner kleedje kun je meer of minder toeren haken.

 

Als het kleedje de gewenste maat heeft, ga je verder met het schulp randje.

1: Haak 3 l. *Sla 1 st over en haak 1 hstk in de volgende steek.* Herhaal van * tot *, tot het einde van de toer. Eindig met een hv in de tweede opzet losse. Je hebt nu allemaal boogjes.

2: *Sla 1 losse boogje over, haak 7 dstk in het volgende boogje. Sla weer 1 boogje over en maak een hv in het volgende boogje.* Herhaal van * tot *, tot het einde van de toer.

Hecht de draad af en stop deze in met een stopnaald. Je kleedje is nu klaar!

Mocht het kleedje een beetje opbollen, maak het dan goed nat en laat het platgestreken drogen. Het kleedje behoud zijn vorm dan beter.

 

Zijn er nog vragen?

Als er dus dingen niet duidelijk zijn, vraag het dan gerust! Mocht je tips hebben over hoe ik dingen duidelijker kan beschrijven dan zijn die ook altijd welkom. Veel haakplezier! Oh, en ik zou het heel leuk vinden om jouw resultaat te zien. Deel je het met me via een mailtje (hallo@gewoonhanne.nl) of berichtje op Instagram?

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Linda
  november 5, 2020 at 2:08 pm

  Zoo mooi!!
  Dank u voor het delen.
  Lieve groet,
  Linda

 • Reply
  Marja
  maart 7, 2022 at 8:46 pm

  Ben meteen aan het haken geslagen. Had een bol jute van Action liggen, morgen snel bij halen. Superleuk effect, dank je voor het delen!

  • Reply
   Hanne
   april 17, 2022 at 9:43 am

   Ah, dat vind ik heel leuk om te horen 🙂

 • Reply
  Cindy van Beek
  mei 24, 2022 at 11:58 am

  Hoe groot is de doorsnede van dit kleed?!

  • Reply
   Hanne
   juli 10, 2022 at 4:05 pm

   De mijne heeft een doorsnede van 1,25 meter, maar dat is ook een beetje afhankelijk van hoe vast (of los) je haakt.

  Leave a Reply