#verspillingsvrij

Kipnuggets uit de oven met homemade paneermeel van oud brood

De Foodwastebattle zit er bijna op! Heb jij deze maand ook eten gered van de vuilnisbak en restjes gebruikt die je anders weg zou gooien? Dan verdien je een schouderklopje én een lekker recept om deze challenge af te sluiten! Kipnuggets met paneermeel van oud brood!

Van oud brood kun je een hoop maken, croutons, broodpudding of deze wentelteefjes. Je kunt het ook gebruiken om zelf paneermeel te maken. Echt een easy peasy klusje en het leuke is dat je je paneermeel allerlei smaakjes kunt geven. Wat dacht je van een spicy chili paneermeel of een kruidige Parmezaan paneermeel? Je kunt het paneermeel gebruiken voor deze kipnuggets, maar je kunt er natuurlijk nog veel meer mee. Bewaar het in een afgesloten pot en strooi het over je ovenschotel, paneer er je schnitzel mee of gebruikt het voor gehaktballen.

P2061770.jpg

Omdat het vandaag de laatste dag van de challenge is, vond ik het wel leuk om wat van jullie foto’s te delen. Want als ik op Instagram zoek op #foodwastebattle dan komt er een hoop lekkers voorbij.

 

Nadia maakte een kleurrijke groente omelet en een chiapudding met restjes kokospudding.
Leanne gooide de wortelpulp uit haar juicer niet weg, maar bakte er deze carrotcake van.
Maartje eet haar kiwi’s gewoon met schil, want die kun je prima eten en zo hoeft je minder weg te gooien.
Fitfoodlover maakte een super mooie bowl met allemaal lekkere en gezonde ingrediënten.


Kipnuggets uit de oven met homemade paneermeel van oud brood

Ingrediënten (voor 2 porties):
Voor het paneermeel:
– 
2 sneetjes oud brood
– snufje zout en peper

TIP: Maak gekruid paneermeel, dat is nog lekkerder. Kies bijvoorbeeld voor:
– Italiaans paneermeel: Voeg Italiaanse kruiden, knoflookpoeder en zout toe
– Spicy paneermeel: Voeg chili vlokken, paprikapoeder en zout toe

TIP: Heb je nog meer brood over, maak dan een meer paneermeel en bewaar dit in een afgesloten pot. Ook lekker om je ovenschotels een crunchy korstje te geven of om gehaktballen mee te maken.

Bereiding paneermeel
Verwarm de oven voor op 150 graden. Leg de sneetjes oud brood op een rooster en zet dit in de oven. Bak het brood 30 minuten. Neem het brood uit de oven en voel of het droog is. Als het brood nog niet helemaal uitgedroogd en hard is moet het nog even terug in de oven.

Laat het brood afkoelen en doe het dan in een keukenmachine. Voeg eventueel wat kruiden, peper en zout toe en mix het brood tot een fijn paneermeel.
Heb je geen keukenmachine? Je kunt het brood ook in een plastic zakje doen en er met een zware pan op slaan tot al het brood fijn gestampt is.

Bewaar het paneermeel enkele weken in een afgesloten pot.

Voor de kipnuggets:
– 2 kleine kipfilets (ki
– zelfgemaakt paneermeel
– 1 eiwit
– peper en zout (als je paneermeel met een smaakje gebruikt hoeft je geen peper en zout meer toe te voegen)
– olijfolie of olijfoliespray

Bereiding kipnuggets
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de kip je dunne, langwerpige blokjes.

Bedek een bord met een laagje paneermeel en doe het ei in een schaaltje. Wentel de blokjes kip eerst door het ei en bedek ze vervolgens met een laagje paneermeel.

Leg de kipnuggets op een bakplaat met bakpapier en spray er wat olie overheen of bestrijk ze met olie met een bakkwastje.

Bak de kipnuggets 10-15 minuten en keer ze dan om. Zet de bakplaat terug in de oven en bak de kipnuggets nog eens 10-15 minuten.

Je kunt de kipnuggets ook in de airfryer bakken. Verwarm deze dan voor op 180 graden en bak de kipnuggets 10 minuten.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply