Gewoon gezond/ Gezond diner

Stamppot bowl met cavalo nero, pompoen en geroosterde knoflook

Ik heb het volgens mij al vaker gezegd, maar stamppotjes zijn niet de meest sexy maaltijden. En pan boerenkool stamppot is niet zo kleurrijk en fotogeniek als een fancy buddha bowl. Dat bracht me op een idee, wat nu als ik eens oer Hollandse buddha bowl maak… Even later stond deze oer Hollandse stamppot bowl op tafel.

Deze bowl is lekker kleurrijk door de groen cavalo nero, de paarse rode kool (blijft een dingetje die naam…) en de oranje pompoen. Verschillende kleuren groente bevatten ook verschillende vitaminen en mineralen. Daarom is het altijd een goed idee om van je bord een ware regenboog te maken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naast al die kleurrijke veggies heeft deze bowl nog een geheim ingrediënt: geroosterde knoflook. Mocht je dat nog niet kennen, maak het dan een keertje. Door de knoflook te roosteren wordt hij super zoet, gewoon niet meer vergelijkbaar met de scherpe rauwe knoflook. Het kost even wat tijd, maar dat is het zo waard!


Stamppot bowl met cavalo nero, pompoen en geroosterde knoflook

Ingrediënten (voor 2 personen)
– 4 kruimige aardappelen
– 1 klein potje witten bonen (360 gram)
– 1 bol knoflook
– olijfolie
– scheutje melk
– zout en peper
– 1 zak Italiaanse roerbakmix met cavalo nero (Albert Heijn)
– 200 gram pompoenblokjes
– 2 eieren
– ter garnering (optioneel): zonnebloem- en pompoenpitten, een handje rauwe rode kool

Bereiding:
Begin met de knoflook. Snijd het topje van de knoflook bol af, maar laat de teentjes aan elkaar zitten. Leg de bol knoflook met het snijvlak naar boven in een ovenschaaltje en giet hier wat olijfolie over. Breng op smaak met wat zout. Rooster de knoflook een uur in de oven op 170 graden. Rooster tegelijkertijd ook de pompoenblokjes in de oven. Verdeel deze over een bakplaat met wat olijfolie, peper en zout.

Kook vervolgens alvast 2 eitjes. Ik heb ze medium hard gekookt, maar je kunt ze natuurlijk ook zacht of hard koken.

Kook de aardappelen ondertussen gaar. Voeg de laatste paar minuten de helft van de witte bonen toe. Giet de aardappelen en bonen af. Haal de knoflook uit de oven en pers de zachte teentjes uit de velletjes. Doe een paar teentjes knoflook met een scheutje melk bij de aardappelen en stamp dit tot een puree. Proef en breng de puree op smaak met wat zout, peper en eventueel wat extra knoflookteentjes. Doe een deksel op de pan en ga verder met de roerbakmix.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de cavalo nero mix 5 minuten. De groenten moeten beetgaar zijn.

Schep de aardappel-bonenpuree in twee borden. Verdeel vervolgens ook de geroosterde pompoenblokjes en gebakken groenten over de borden. Garneer de stamppot bowls met de overgebleven bonen, een handje verse rode kool en de eieren.

PS. Denk je nu: ‘Hanne, stamppot bowls, are you serious?’, dan kun je alle ingrediënten ook gewoon lekker door elkaar stampen. Net zo lekker!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    hetlevenvanstephanie
    maart 2, 2018 at 3:50 pm

    Hey! Ik heb je genomineerd voor de Sunshine blogger award. Neem eens een kijkje op: https://hetlevenvanstephanie.wordpress.com/2018/03/02/sunshine-blogger-award/ Ik ben benieuwd jaar jou reactie! Groetjes Stéphanie

  • Leave a Reply