Over eten gesproken

Zijn bacon en maple syrup de nieuwe karamel zeezout?

Over eten gesproken… Dat zoet en zout een match made in heaven zijn weten we allemaal inmiddels wel, toch? Een snufje zout door het brownie beslag, Milka repen met tuc koekjes en een beetje fleur de sel gestrooid over je ver gebakken chunky chocolate chip cookies. Maar voor alles is er een overtreffende trap, zo ook voor deze smaakcombinatie. Want durf jij het aan, bacon en maple syrup? De laatste tijd zie ik het op steeds meer menukaarten verschijnen. Zijn bacon en maple syrup de nieuwe karamel zeezout?

Karamel-zeezout

Als iemand de gemiddelde Nederlander geleerd heeft de smaakcombinatie zoet en zout te waarderen, dan is het Tony. Tony’s Chocolonely om precies te zijn. In 2012 lanceerde het merk hun melk-karamel-zeezout reep. Sindsdien kun je er niet meer omheen. Karamel-zeezout popcorn, karamel-zeezout Snickers, karamel-zeezout brownies, karamel-zeezout macchiato’s en karamel-zeezout pindakaas. Mij hoor je niet klagen, want ik ben er gek op, maar Metro schreef in 2017 al dat deze trend op zijn retour is. De verkaramelzeezoutisering heeft zijn hoogtepunt bereikt en het is tijd voor iets nieuws.

bacon en maple syrup
Links: caramel seasalt quino bars
Rechts: Tony’s Chocolonely taart met karamel zeezout (bron)
Onder: karamel zeezout koekjes (bron)

Zoet en zout, een onweerstaanbaar duo

Maar waarom zijn we zo gek op die ogenschijnlijk vreemde combi van zoet en zout? De Universiteit van Florida zocht het uit en kwam tot de conclusie dat wanneer we iets zoets, zouts of vettigs waarnemen, ons brein heroïne-achtige chemicaliën afgeeft. Tja, nu begrijp ik waar de uitdrukking ‘verslavend lekker’ vandaan komt.

Daarnaast heeft zout de eigenschap dat het andere smaken in een gerecht beter tot zijn recht laat komen, zoals McGee in dé keukenbijbel ‘Over eten en koken’ schrijft: “Zout versterkt en wijzigt ook smaken: het versterkt de indruk van geuren die het vergezellen en onderdrukt de sensatie van bitterheid.” (p. 635) Zoet op zich is dus lekker, maar wanneer je het met een korreltje zout neemt ontstaat er een onweerstaanbare combinatie.

bacon en maple syrupLinks: Softy’s bacon, eggs en cornflakes
Rechts: Pig & Rye ‘Full elvis peanutbutter & banana milkshake (bron)
Rechts: Candied bacon S’mores (bron)

Bacon en Maple syrup

Bacon en maple syrup, van die combi kijken ze in Amerika al lang niet meer op. Maple bacon blondies, Maple bourbon icecream with candied bacon, Maple bacon marshmellow, de lijstjes met recepten zijn eindeloos. En ook hier in Nederland begint het een ding te worden (hoewel het eigenlijk voor ons ook geen vreemde combi zou moeten zijn, herinner je de pannenkoeken met spek en stroop nog?). Op Culy kwam ik twee jaar geleden al het recept tegen voor een mega bananensplit met pindakaas en bacon. Bij Pig & Rye hebben ze een over de top bananamilkshake met bacon op de kaart staan. En bij Softy’s vind je naast een hoop andere spannende smaakcombinaties ook een softijsje met bacon, eggs and cornflakes. Dat ijsje heb ik afgelopen week geproeft en YES! ik ben om. Laat die bacon + zoet hype maar overwaaien naar Nederland hoor. Ik zie mogelijkheden. Denk aan popcorn gebakken in baconvet met ahornsiroop, Tony’s Chocolonely karamel-zeezout-bacon of McFlurry’s met candied bacon en maple syrup. Bring it on!

Ja maar ho, jij was toch vegetariër

Oh ja, oeps, ik ben vegetariër. Oke. Ik moet iets bekennen. Ja, ik eet vegetarisch, maar ik heb twee cheat-producten: bacon en ansjovis. Ik vind dat gewoon zo enorm lekker, dat ik het mezelf zo nu en dan gun daarvan te genieten. Noem me een slechte vegetariër, prima, maar ik doe ook maar m’n best. Mocht jij nou toch deel willen nemen aan deze hype en niet als zielige vegetariër toe willen kijken hoe bacon en zoetigheid de supermarkten veroveren, dan heb ik een tip voor je. Als rasechte vega weet je vast dat er een hoop vegetarische bacon producten te koop zijn. Als die-hard foodie weet je waarschijnlijk ook dat de meeste van die producten gewoon niet in de buurt komen van bacon. Maar! Er is iets nieuws. Vegan Junkstar (het merk dat ook de producten voor de Vegan Junkfood Bar maakt) heeft nu vegan bacon en die schijnt écht heel goed te zijn. Je vindt het bij de Jumbo Foodmarkt of online. Voor de prijs van 4,69 euro heb je maarliefst 150 gram nep-bacon. Tja, daar kan nog aan gewerkt worden.

En nu aan de slag!

Dus, durf jij het aan? Bacon met een zoete twist? Mocht je – net als ik – nu kwijlend achter je laptop zitten, dan heb ik hier alvast een lijstje van overheerlijke bacon en zoetigheid recepten.

Over eten gesproken

‘Over eten gesproken’ is een nieuwe rubriek op mijn blog waarin ik al mijn bedenkingen, bevindingen en ontdekkingen op het gebied van eten met je deel. Van gekke nieuwe voedselhypes en de lekkerste nieuwe ontdekkingen tot de foodie struggles waar ik tegenaan loop en voedsel dilemma’s waar ik mee rondloop.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply