Gewoon lekker/ Gewoon lekker hartig

Borrelplank met homemade crackers

Ik ontving afgelopen week een pakketje van Boursin met de uitdaging om een leuk vrijdagmiddag borrel receptje met de producten van Boursin te maken. U vraagt wij draaien. Ik maakte deze goedgevulde vrijmibo borrelplank met 3 soorten homemade crackers. 

Ik mocht weer meedoen met een leuke Bloginsidersactie. Dit keer deed ik mee als bloginsider voor de blog gewoonwateenstudentjesavondseet. Afgelopen week ontving ik het pakketje van Boursin. Een mini koeltasje gevuld met twee Boursin kaasjes en kaasmesjes. De opdracht? Organiseer een lekkere vrijmibo met de producten van Boursin. Daar was ik wel voor in en gelukkig zagen mijn vriendinnen dat ook wel zitten, dus vanmiddag hebben wij genoten van deze vrijmibo borrelplank.

Boursin en borrel. Tja, wat maak je dan. Het eerste wat mij te binnen schoot was een goedgevulde borrelplank met Boursin, noten, gedroogde vruchten, druiven, vijgen en natuurlijk crackers. Want Boursin zonder crackers? Dat is hetzelfde als appeltaart zonder kaneel, ondenkbaar! Super leuk, en lekker, maar dat is nog geen recept. En echt impressive is het ook niet. Wil je echt indruk maken op je collega’s of vrienden dan bak je die crackers natuurlijk zelf. Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk en kun je met een paar ingrediënten heerlijke, crunchy crackers maken. Ik maakte drie verschillende soorten: noten vruchten crackers, zaden spelt crackers en rozemarijn kikkererwtenmeel crackers.

Vrijmiboursin1.jpg

Naast Boursin en crackers kun je jouw borrelplank vullen met wat jij lekker vindt. Hier wat ideetjes ter inspiratie:

– Dadels gevuld met Boursin en omwikkels met spek
– Augurkjes omwikkeld met cervelaat
– Asperges omwikkeld met ham
– Caprese prikkers met mozzarella bolletjes, cherry tomaatjes en basilicum
– Luxe vleeswaren
– Fruit: verse vijgen, peer, druiven of granny smith appels
– Dips: hummus, vijgenjam, mangochutney, pesto
– Antipasti: olijven, gevulde peppadews, zongedroogde tomaatjes, gegrilde papirka
– Groente: cherry tomaatjes, komkommer, wortel, bleekselderij, radijsjes
– Noten: pelpinda’s, pistache noten, gemengde notenmix
– Gedroogd fruit: abrikozen, vijgen, pruimen, dadels
– Extra pure chocolade

Hieronder vind je het recept voor de crackers. Om je collega’s blij te maken met deze crackers tijdens de vrijmibo hoeft je echt niet uren eerder je bed uit. Je kunt de crackers namelijk prima de avond van tevoren bakken en bewaren in een luchtdichte trommel. Ze blijven enkele dagen knapperig.


Noten vruchten crackers

Crackers bomvol gedroogd fruit en noten. Het kost even wat werk om ze te maken. Deze crackers worden namelijk twee keer gebakken. Eerst als ‘brood’ in een cakeblik. Vervolgens snijd je dit brood in plakken en deze bak je tot ze lekker knapperig zijn. (Deze crackers zijn gebaseerd op dit recept)

Noten vruchten crackers.jpg

Ingrediënten (voor ongeveer 24 crackers):

– 120 gram gedroogd fruit (dadels, vijgen, abrikozen, pruimen, cranberry’s of rozijnen, kies wat jij lekker vindt)
– 100 gram gemengde noten (of de noten die jij het lekkerst vindt)
– 2 à 3 eetlepels zadenmix (pompoenpitten, zonnebloempitten, pijnboompitten)
– 120 gram meel (ik gebruikte speltmeel, maar (volkoren) tarwemeel kan ook)
– 25 gram lijnzaad
– 1/4 theelepel bakpoeder
– een snufje zout
– 1 à 2 eetlepels honing, afhankelijk van hoe zoet je de crackers wilt maken
– 175 milliliter melk

Extra: een cakevorm en bakpapier

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
2. Snijd het gedroogd fruit in stukjes en hak de noten in grove stukken.
3. Meng alle ingrediënten in een grote kom.
4. Spatel het mengsel in het cakeblik. Mijn cakeblik is vrij lang, te lang voor de hoeveelheid deeg die dit recept oplevert. Daarom ‘bouwde’ ik op 2/3 van de cakevorm een ‘dam’ met zilverfolie. Je hebt zo een iets kleiner oppervlak.
5. Zet het ‘brood’ in de oven en bak het in 40 minuten gaar. Wanneer je er een prikker in steekt en deze er schoon uit komt is het brood gaar.
6. Laat het brood afkoelen op het aanrecht en leg het vervolgens een uurtje in de vriezer. Het brood wordt hierdoor hard zodat het gemakkelijker te snijden is.
7. Verwarm de oven voor op 180 graden.
8. Snijd het brood in dunne plakken en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
9. Zet de bakplaat in de oven en bak de crackers 15 minuten in de oven. Keer ze op de helft van de baktijd om. Let goed op, want de crackers verbranden snel. Ik was eigenlijk al iets te laat waardoor mijn crackers wat zwarte randjes hebben. Laat de crackers op een rooster goed afkoelen.


Zaden spelt crackers

Deze crackers zijn vrij neutraal van smaak. Ze zijn daarom erg lekker in combinatie met de Boursin. Het recept baseerde ik op het krak-crackers recept van Hilde, een goede vriendin van mij en super goede (taarten)bakster. Check haar recept hier.

zaden spelt crackers.jpg

Ingrediënten (voor ongeveer 18 crackers):

– 100 gram speltmeel
– 75 gram havermeel (je kunt dit kopen of zelf maken door havermout te malen in een blender of foodprocessor)
– 100 gram water
– zout en peper
– pompoen- en zonnebloempitten

Extra: een deegroller, rond uitsteek vormpje (of een glas) en bakpapier

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
2. Meng het speltmeel en havermeel door elkaar en breng dit op smaak met wat zout en peper.
3. Giet het water hierbij en meng het tot een deeg. Leg het deeg op je aanrecht en kneed het deeg tot een deegbal.
4. Bestuif het aanrecht met wat meel en rol hierop het deeg uit tot een dunne plak. Steek met een steekvormpje of glas rondjes uit het deeg. Mijn glas had een diameter van 7,5 centimeter en hiermee kon ik 18 crackers maken (dit is ook afhankelijk van hoe dun je het deeg uitrolt).
5. Sprenkel wat water over de crackers en strooi er wat zaden over. Druk deze zaden met de deegroller voorzichtig in het deeg.
6. Leg de crackers op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 10 minuten lekker krokant. Houd de crackers goed in de gaten want ze verbranden snel. Ze zijn goed wanneer ze mooi hard geworden zijn en lichtjes bruin kleuren. Laat de crackers op een rooster goed afkoelen.


Rozemarijn kikkererwtenmeel crackers

Ik ben gek op kikkererwtenmeel. Het heeft een lekker nootachtige smaak en is ideaal om super crunchy crackers mee te bakken. Deze crackertjes bracht ik op smaak met rozemarijn en sesamzaad.

rozemarijn kikkererwten crackers.jpg

Ingrediënten (voor 24 kleine crackertjes):

– 100 gram kikkererwtenmeel (dit is te koop bij de grotere supermarkten, maar bij de Aziatische toko is het veel goedkoper. Het heet ook wel gram flour)
– 40 milliliter water
– 1 afgestreken eetlepel verse of gedroogde rozemarijn + wat extra voor bovenop de crackers, fijngehakt
– een flinke snuf zeezout
– 2 theelepels sesamzaad
– een scheutje olijfolie

Extra: een deegroller en bakpapier

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Meng het kikkererwtenmeel met het zout en de rozemarijn.
3. Voeg het water toe en meng dit tot een deeg.
4. Leg het deeg op het aanrecht en kneed het tot een bal.
5. Bestuif het aanrecht en je deegbal met wat meel. Rol het deeg met de deegroller uit tot een dunne plak. Zorg dat er voldoende meel op het aanrechtblad en op de bovenkant van je deeg ligt want het is een erg plakkerig deeg.
6. Besprenkel het deeg met wat olijfolie en smeer dit met een bakkwastje of met je vingers uit over de hele deegplak. Strooi hier vervolgens het sesamzaad en wat rozemarijn over. Je kunt eventueel ook nog wat zwarte peper over het deeg malen. Rol nog één keer met de deegroller over het deeg zodat het sesamzaad en de rozemarijn in het deeg gedrukt worden.
7. Leg de deegplak op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd hem met een mes in kleine vierkantjes.
8. Bak de crackertjes in ongeveer 8 minuten mooi krokant en lichtbruin. Let goed op want de crackers verbranden snel. Ze zijn gaar wanneer ze krokant en lichtjes bruin zijn. Laat de crackers op een rooster goed afkoelen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply