Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Appel-notentaart à la La Place

Sinds de V&D gesloten is mis ik maar 1 ding aan die winkel en dat is de La Place. En dan vooral de taarten, die waren niet alleen super lekker, maar zagen er ook altijd zo mooi uit! Herinner je je die prachtige appeltaart met een glanzende noten laag nog? Ik wel! Nu ik deze appeltaart tijdens mijn shoppingtripje moet missen, bakte ik er thuis maar eentje. En het recept dat deel ik natuurlijk met jullie!

Eerlijk is eerlijk, eigenlijk houd ik niet zo van appeltaart. Niet dat ik het niet lust, maar in mijn lijstje favoriete taarten staat hij ergens ver onderaan. Maar de La Place appel-notentaart ziet er zo mooi uit dat ik hier toch graag een eigen versie van wilde bakken. En gelukkig vinden ze dat bij mij thuis helemaal niet erg.

Voor de korst gebruikte ik een standaard taartdeeg. Die korst vulde ik met anderhalve kilo appels en heel veel kaneel natuurlijk. Op de bovenkant maakte ik een klassiek ruitjes patroon, zoals dat hoort bij een echte appeltaart. Maar het toppunt is toch wel de heerlijk notenlaag van gekarameliseerde noten die boven op de taart ligt. La place eat your heart out!

appel notentaart1.jpg

De appeltaart is trouwens goedgekeurd door m’n family en drie hongerige wielrenners die we op bezoek hadden. Zeker het proberen waard dus!


Appel-notentaart

Ingrediëten:

– 1 ei
– 400 gram zelfrijzend bakmeel
– 200 gram witte basterdsuiker
– snufje zout
– 250 gram boter
– 1,5 kilo appels
– 1,5 eetlepel maizena
– 1 eetlepel kaneel
– 1 eetlepel koekkruiden
– 1 zakje vanille suiker
– 200 gram gemengde noten
– honing of agavesiroop

Extra: een deegroller en een springvorm (24 cm)

Bereiding:

Het deeg

Maak eerst het deeg, dit moet minstens een uur in de koelkast uitharden.
1. Meng het bakmeel, de suiker en het zout door elkaar.
2. Voeg het ei en de boter toe en kneed het geheel met je handen tot een deeg. Als het deeg te kruimelig is kun je een scheutje water of melk toevoegen. Voeg vooral niet te veel toe want dan wordt het deeg te plakkerig.
3. Vorm het deeg tot een plak en pak het in in plastic folie. Laat het vervolgens minimaal 1 uur in de koelkast rusten. Je kunt het deeg ook de avond van tevoren maken.

De taart

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Meng door de appelblokjes het zakje vanillesuiker, de kaneel, koekkruiden en de maizena. De maizena neemt het vocht uit de appels op, dit voorkomt dat het deeg te vochtig wordt.
3. Haal het deeg uit de koelkast en rol het met de deegroller tot een grote plak. Bedek hiermee de springvorm. Ik vind het altijd het gemakkelijkst om eerst de bodem te bekleden met een ronde plak en vervolgens de randen te bedekken met een lange strook deeg.
4. Verdeel het appelmengsel over de springvorm.
5. Maak met het overige deeg dunne repen die je in een ruitpatroon op de bovenkant van de appeltaart legt.
6. De taart is nu klaar voor de oven. Bak hem ongeveer 60 minuten op 175 graden tot de korst mooi bruin kleurt.
7. Bereid als de taart bijna klaar is de noten voor. Rooster de noten 5 minuten in een droge koekenpan. Houd ze goed in beweging zodat ze niet aanbranden. Voeg na 5 minuten wat honing of agavesiroop toe, net zoveel tot alle noten een laagje honing of siroop hebben. Bak de noten met siroop nog 1 minuutje en verdeel ze vervolgens meteen over de taart, anders wordt het een grote hard klont noten.

Variatietips:
– Je kunt eventueel ook nog wat rozijnen toevoegen aan het appelmengesel.
– In plaats van alleen appels kun je ook ander fruit toevoegen aan de taart, denk aan perziken of peren. In totaal heb je ongeveer anderhalve kilo fruit nodig.
– Houd je niet van noten of ben je er allergisch voor, geen probleem, je kunt de noten topping gewoon weglaten en dan heb je een heerlijk appeltaart.

You Might Also Like

No Comments

  • Reply
    candysbakery
    augustus 21, 2016 at 5:41 am

    Oeh dat ziet er lekker uit!

  • Leave a Reply