Gewoon gezond/ Gezond diner

Knolselderij stamppot met doperwtjes en prei

Nu de pepernoten alweer in de winkel liggen vind ik het ook wel weer tijd om aan de stamppotten te gaan. Boerenkoolstamp met rookworst vond ik nog iets te heftig, daarvoor moet het toch echt eerst gaan vriezen voor mij, dus ik maakte een wat lichtere variant. Een knolselderijstamp met doperwtjes en prei. Eigenlijk vind ik het helemaal niet erg dat de zomer er weer op zit. Nu de herfst in aantocht is kan ik mijn lekker warme panty’s en vesten weer uit de kast halen. En ik kan weer alle recepten voor erwtensoep, stamp en andere winterkost uit de kast halen. Om alvast in de stamp-stemming te komen maakte ik deze knolselderij stamppot.

knolselderij stamp 1.jpg

Een fancy foto maken van een bordje stamp met burger is nogal een uitdaging…

Deze stamppot is geen traditionele Hollandse stamp. Er zitten namelijk geen aardappelen in. Die verving ik voor knolselderij. Het receptje baseerde ik op de knolselderijstamp uit het boek ‘Eet als een expert’ van I’m a foodie (echt een aanrader trouwens!!). Zij gebruikten naast knolselderij ook pastinaak in de stamp. Die kon ik helaas niet vinden in de winkel, dus ik gaf mijn eigen draai aan het recept. Ik gebruikte prei, ui en doperwtjes om door mijn stamp te roeren. Bij de stamp serveerde ik een groentenburger van de Aldi, maar je zou ook kunnen kiezen voor een traditionele rookworst, een stukje vis of een gekookt eitje.


Knolselderij stamppot met doperwtjes en prei

Ingrediënten (voor 2 personen)
– 1 knolselderij
– 2 dunne stengels prei (of 1 dikke)
– 1 ui
– 250 gram diepvries doperwtjes
– 5 zongedroogde tomaatjes
– 50 milliliter melk
– nootmuskaat
– zout en peper
– olie
– 2 groentenburgers
– Ter garnering (optioneel): tuinkers

Bereiding
1. Snijd de schil van de knolselderij en snijd hem in blokjes. Kook de knolselderij ongeveer 15 minuten tot deze zacht is.
2. Snijd de prei in ringen en snipper de ui. Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin de prei en ui tot deze zacht zijn.
3. Kook ondertussen de doperwtjes. Kook ze niet te lang, het is lekker als ze beetgaar zijn.
4. Bak de groenteburgers volgens de aanwijzing op de verpakking.
5. Verwarm de melk in de magnetron.
6. Snijd de zongedroogde tomaatjes in dunne reepjes.
7. Giet de knolselderij en de doperwtjes af. Prak de knolselderij samen met de melk tot een puree. Meng hier de gebakken prei en ui, de doperwtjes en zongedroogde tomaatjes doorheen. Breng de stamp op smaak met wat zout, peper en nootmuskaat. Serveer de knolselderijstamp met de groenteburgers en garneer je bordje eventueel met wat kiemen zoals tuinkers.

You Might Also Like

No Comments

  • Reply
    Pinspiratie: Stamppotjes – Miss Havermout
    februari 19, 2017 at 9:03 am

    […] wat minder koolhydraten en krijg je meteen meer groenten binnen. Een tijdje geleden maakte ik deze knolselderijstamppot met doperwtjes en […]

  • Leave a Reply