Gewoon gezond/ Gezond tussendoortje

Sinterklaas taart met mandarijn en cranberries

Het is bijna zover. Bijna 5 december! Natuurlijk zijn we de pepernoten al lang beu gegeten en kunnen we eigenlijk geen taaitaai, schuimpjes of chocolade munten meer zien. Ik begrijp dat, daarom bij deze een Sinterklaas recept zónder pepernoten – op die paar na dan die ik bovenop strooide voor de mooie foto.Een Sinterklaastaart zonder pepernoten. Wat is er dan nog ‘Sinterklaas’ aan die hele taart? Nou, ik verwerkte er speculaaskruiden en mandarijntjes in. Want vroeger, voordat de winkels in September al vol pepernoten lagen, kregen de kinderen mandarijntjes van Sinterklaas.

mandarijn cranberry taart 1.jpg

Het taartje is gemaakt als ’tarte tatin’ oftewel, als taartje op zijn kop. Voordat je het beslag in de taartvorm giet, bedek je de bodem met schijfjes mandarijn. Hier giet je het beslag op. Wanneer je de taart na het bakken uit zijn vorm haalt en hem omkeert op een bord, zie je mooi alle plakjes mandarijn aan de bovenkant zitten. Pretty pretty! Sinterklaas taart met mandarijn en cranberries

Ingrediënten (voor een taartje van 25 cm)
– 100 gram havermeel
– 50 gram bloem
– 200 gram appelmoes
– 1 theelepel bakpoeder
– 3 eieren
– 1 theelepel kaneel
– 1 theelepel koekkruiden
– 40 gram gedroogde cranberries
– 3 mandarijnen
– 1 eetlepel honing of agave siroop

Extra: Een springvorm van 20-25 centimeter en een rasp.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. En bekleed de springvorm met bakpapier.

Meng het havermeel met de bloem, het bakpoeder, de kaneel en koekkruiden. Meng in een aparte om de appelmoes en eieren. Doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en roer dit tot een beslag.

Rasp de schil van een van de mandarijnen en voeg deze samen met het sap van de mandarijn toe aan het beslag. Let er bij het raspen op dat je alleen de oranje schil raspt. Rasp niet te diep, de witte laag is namelijk bitter. Roer tot slot ook de cranberries door het beslag.

Schil de mandarijnen en snijd ze in dunne plakken. Bedek de bodem van de springvorm met een dun laagje honig of agave siroop. Leg hier de plakjes mandarijn op en giet het beslag er bovenop.

Bak de cake 40 tot 45 minuten. Haal de cake uit de oven en laat het een beetje afkoelen. Verwijder de springvorm en keer de taart om. Garneer hem eventueel met wat cranberries, pepernoten of partjes mandarijn.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply