Overige

How to: No knead bread met broodbakmix van de Aldi

Zelfgebakken brood uit de oven halen geeft me altijd zo’n voldoening. Alsof je als klein kind naar je oma loopt met een zelfgemaakte tekening: ‘Kijk, heb ik gemaakt. Helemaal zelluf’. Gewoon het feit dat je van een hoopje meel zo’n prachtig product hebt gemaakt, in je eigen keuken! Maar helaas, voor dit gevoel moet je wel wat doen: kneden, rijzen, bakken… Duurt lang! Maar voor alle luie broodbakkers heb ik goed nieuws. Met deze methode is het echt geen moeite. 

Voor dit brood gebruikte ik de broodbakmix van de Aldi. Ik schreef al eens een review over deze broodbakmix, die lees je hier. Super handig zo’n kant-en-klare mix, maar je moet nog steeds een hele tijd kneden. Daar had ik even geen zin in, dus ik besloot eens te experimenteren met de ‘no knead bread’ methode.

Dit is een super easy manier om brood te bakken. Je maakt een deegje van bloem, gist, zout en water. In verhouding zit er erg veel water in dit beslag. Daarom moet je het mengen met een lepel of spatel, kneden gaat niet lukken, daar is het deeg echt te plakkerig voor, no knead dus. Dit plakkerige deeg laat je 12 tot 18 uur rijzen. Super lang, dat weet ik, maar het deeg kan gewoon rijzen terwijl jij slaapt, op school zit, sport, een dagje weg bent, whatever, je hoeft er niet bij te blijven en het is ook helemaal geen probleem als het deeg een paar uurtjes langer rijst. Na al die uren geduld hebben bak je het brood af in een gietijzeren pan, die je in een voorverwarmde oven plaatst. Door het brood in de pan te bakken krijg je een super krokant korstje. That’s it, veel hoef je er zelf niet aan te doen, het deeg, de tijd en de oven doen het werk.

No knead bread 1.jpg

Deze no knead methode is dus super simpel en ik heb hem al vaak gebruikt om zelf brood te bakken. Iedere keer met een perfect resultaat. Ik had alleen nog nooit deze methode losgelaten op een kant-en-klare broodbakmix, dus het was even een verrassing hoe het brood uit de oven zou komen. Toen ik het deksel van de pan optilde werd ik echt blij verrast, dit is echt het mooiste brood dat ik ooit gebakken heb. Dus als je lui bent, maar toch eens dat gevoel van zelfgebakken brood wilt ervaren, dan moet je dit echt eens proberen.


No Knead bread met broodbakmix van de Aldi

Benodigdheden:
– 1 pakje broodbakmix van de Aldi (ik gebruikte de volkoren spelt variant)
– snufje zout
– een mengkom
– een spatel of houten lepel
– plastic folie
– een gietijzeren pan met deksel*
– een vel bakpapier

*Als je geen gietijzeren pan hebt kun je ook een andere grote pan met deksel gebruiken. Let er dan wel op dat deze ovenbestendig is. Ook zou je een ovenbestendige schaal met deksel kunnen gebruiken, bijvoorbeeld van het merk Pyrex.

How To:

Stap 1: Om het deeg te maken heb je 1 deel water nodig op 2 delen broodbakmix. Ik heb mijn cup-maatschepjes gebruikt om dit te meten. Het zakje broodbakmix bevatte iets meer dan 4 cups meel. Daar heb ik dus iets meer dan 2 cups water aan toegevoegd. Ook heb ik een snufje zout toegevoegd, de vorige keer dat ik dit brood maakte vond ik hem namelijk iets te flauw. Je kunt het zout ook prima weglaten.

Stap 2: Meng met een spatel het deeg door elkaar. Het deeg blijft erg plakkerig, maar het moet wel tot een bal samenkomen. Dek de kom af met plastic folie. Laat het deeg nu 12 tot 18 uur rijzen. Wat langer is ook geen probleem.

Stap 3: Verwarm de oven voor op 225 graden. Schraap het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven aanrecht. Bebloem ook je handen goed en vorm van het deeg een rond brood. Probeer het deeg niet te kneden zodat er zoveel mogelijk luchtigheid bewaard blijft. Leg een vel bakpapier in de mengkom waarin je het deeg hebt laten rijzen en leg hier je deeg in. Dek het deeg af met wat plastic folie en laat het nog even rijzen terwijl je verder gaat met stap 4.

Stap 4: Zet je gietijzeren pan met deksel in de oven. De pan moet ook voorverwarmen voordat je het brood erin kunt bakken. Laat de pan met deksel een half uur in de oven staan.

Stap 5: Haal de pan voorzichtig uit de oven (HEET) en haal de deksel eraf. Haal je brooddeeg uit de mengkom door het bakpapier op te tillen. Leg het deeg met bakpapier in de hete pan. Doe de deksel op de pan en bak het brood in de pan de deksel erop 30 minuten in de oven op 225 graden.

Stap 6: Haal na 30 minuten de deksel van de pan en laat het brood nog 10 minuten in de pan zonder deksel bakken.

Stap 7: Het brood is klaar wanneer het hol klinkt als je er onderop klopt. Laat het brood op een rooster volledig afkoelen. Dat is misschien nog wel het lastigste van het maken van dit brood, want die geur is echt zooo aantrekkelijk dat je er het liefste meteen je mes in zet. Toch is het belangrijk om even te wachten. Ik heb namelijk op verschillende sites gelezen dat je brood taai en stug wordt als je het aansnijdt terwijl het nog warm is. Even geduld dus en dan kun je genieten van je eigen homemade bread!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply