Overige

Recept: Mexican BBQ pulled chicken

Laatst moest ik voor een vergadering koken voor drie mannen. Tja, als Miss Havermout heb ik op de een of andere manier een beetje een vega, quinoa, spelt imago. Nu houd ik echt wel van vega eten en met spelt is ook niks mis, maar dat betekent niet dat ik geen chocolade, ijs, pizza of hamburgers eet. Ik vond het tijd om mijn imago wat bij te stellen dus ik besloot pulled chicken voor ze te maken. 

Ik heb al ooit pulled chicken gemaakt (check het recept hier). Toen deed ik er Desperados in. Niet omdat ik zo’n fan ben van bier, eigenlijk drink ik helemaal geen alcohol, maar omdat ik toen een Mystery Ingredient Challenge deed en mijn stiefpapa me uitdaagde te koken met Desperados. Die pulled chicken was erg lekker, maar ik moet zeggen, deze Mexican BBQ pulled chicken is beter!

BB6821F5-AD3A-405A-AE81-40C9D4A7EECF.jpg

Voor deze pulled chicken gebruikte ik niet zomaar BBQ saus, ik gebruikte Hanne’s BBQ saus. Eerlijk ik eerlijk, die maakte ik niet helemaal zelf. Een tijdje geleden volgde ik namelijk een workshop bij Joost van D’n Ark. D’n Ark is een cateringbedrijf dat ook eigen conserven maakt met producten van lokale boeren. In mocht een dagje meekijken in de keuken van Joost en hij leerde me vanalles over het inmaken van producten. We maakten piccallily (mijn favoriete saus bij de friet), ingemaakte bietjes en BBQ saus.

De pulled chicken is erg lekker om wraps mee te vullen. Verdeel voor vier personen het kipmengsel over 8 wraps en rol deze op. Leg de wraps in een ovenschaal en bestrooi ze met wat kaas. Bak de wraps vervolgens nog zo’n 15 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.


Mexican BBQ pulled chicken

Ingrediënten (voor 4 personen):
– 600 gram kipfilet
– 2 eetlepels olie
– peper en zout
– 250 gram BBQ saus (zelfgemaakt, bijvoorbeeld met dit recept van Francescakookt, of uit de winkel, bijvoorbeeld deze.)
– 250 milliliter kippenbouillon (gebruik hiervoor een half bouillonblokje)
– 1 blik gepelde tomatenblokjes
– 2 theelepels gerookte paprikapoeder
– 1/2 theelepel cayenne peper
– 1 blik mais (300 gram)
– 1 blik kidneybonen (300 gram)
– eventueel 1 theelepel maizena
– ter garnering (optioneel): peterselie of koriander

Bereiding:
1. Bestrooi de kipfilets met wat peper en zout. Verwarm de olie in een stoofpan of hapjespan en bak hierin de kipfilets aan beide zijden lichtjes bruin. De kipfilet hoeft alleen een bruin kleurtje te krijgen, hij hoeft van binnen nog niet gaar te zijn.
2. Giet de BBQ saus, de bouillon en de tomatenblokjes bij de kip en meng alles door elkaar. Voeg hier ook het gerookte paprikapoeder en de cayenne peper aan toe. Laat de kip nu garen in de saus. Draai de filets tussendoor regelmatig om, om te voorkomen dat de bovenkant uitdroogt. Na ongeveer een uur is de kip klaar om hem te veranderen in echte pulled chicken.
3. Leg de kipfilets op een snijdplank en trek het kippenvlees met twee vorken uit elkaar tot draadjes vlees.
4. Doe de pulled chicken terug in de saus en voeg de mais en bonen toe. Laat het geheel nog een kwartiertje pruttelen.
5. Als je de saus op dit punt nog te dun vindt, bindt hem dan met wat maizena. Meng een theelepel maizena met een beetje koud water. Giet dit mengsel bij de pulled chicken en roer het door de saus. Mocht de saus nog te dun zijn, dan kun je deze stap nog een keer herhalen.
6. Garneer de pulled chicken eventueel nog met wat peterselie of koriander.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply