Gewoon gezond/ Gezond tussendoortje

Gezonde pauzekoeken

Wat at jij vroeger als pauzesnack op het schoolplein? Nee, ik heb het niet over die frikadellenbroodjes en zakken chips die je in je middagpauze op de middelbare school kocht bij de supermarkt, ik bedoel vroeger, op de basisschool. Ik kreeg van mijn moeder vaak een stuk fruit mee, en dat vond ik prima, maar veel andere kinderen liepen rond met Liga’s, Sultana’s, of erger… Natuurlijk zijn die kinderen ook gewoon groot geworden, maar toen ik zag dat zo’n Liga Evergreen voor meer dan een kwart uit suiker bestaat dacht ik, ‘dat kan beter’. Ik dook de keuken in en maakte een gezondere variant. Dus nu de scholen weer beginnen kun je je kinderen, of jezelf, de deur uit sturen met een verantwoorde – en lekkere – pauzesnack. 

Afgelopen maand was het weer zover. Mijn zusje had (alweer) een nieuwe kamer in Utrecht, dus de hele familie werd opgetrommeld om haar mee over te huizen. De avond van tevoren brachten mijn moeder en ik nog een bezoekje aan de supermarkt, want met al die zware arbeid konden we wel een voorraadje snacks gebruiken. We stonden voor het soort van ‘gezonde’ koekenschap, de Sultana’s, Liga’s en mueslirepen, je kent ze wel. Mijn moeder stond maar naar de koekjes te staren en vroeg me toen “Hanne, welke zijn nu eigenlijk het gezondst”?

Liga evergreen koeken 1.jpg

Tja, gezond, dat zijn al die koekjes niet echt… Dood ga je er natuurlijk niet van, maar in zo’n Liga Evergreen zit toch voor een kwart aan suikers. Kijk maar eens op de ingrediëntendeclaratie, suiker is het vierde ingrediënt. Dat kan meestal niet veel goeds betekenen. Uiteindelijk namen we toch een lading Sultana’s en Liga’s mee, want op zo’n zware klusdag mag dat best. Thuisgekomen begon het door mijn hoofd te spoken, ‘dit moet beter kunnen’, dus ik dook de keuken in en maakte een gezondere variant van de Evergreens.


Gezonde pauzekoeken

Ingrediënten (voor 9 koeken)
– 100 gram havermeel
– 50 gram volkoren tarwemeel
– 75 gram rozijnen/cranberries/noten/pitten/zaden (maak een lekkere mengeling van alles wat jij lekker vindt)
– 1 ei
– 1 eiwit
– 30 gram agave- of ahornsiroop* + extra om de koeken mee te bestrijken
– 25 gram gesmolten kokosolie
– 5 gram bakpoeder
– 5 gram kaneel

*Met 30 gram siroop zijn de koeken niet super zoet. Ik vind ze lekker zo (en mijn vriendinnen hebben ze ook al goedgekeurd), maar als je een echte zoetekauw bent kun je ook 50 gram siroop gebruiken.

Extra: een deegroller

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng alle droge ingrediënten in een kom (het havermeel, volkoren meel, rozijnen/notenmix, bakpoeder en kaneel). Voeg vervolgens het ei, eiwit, de siroop en de olie toe. Meng alles door elkaar tot je een plakkerige deegbal hebt.

Leg een vel bakpapier op het aanrecht en leg hier de deegbal op. Rol de deegbal met de deegroller uit tot een min of meer vierkante plak van zo’n halve centimeter dik. Bestrijk de bovenkant van de plak met wat agave- of ahornsiroop en snijd de plak in 9 koeken.

Bak de koeken 20 tot 25 minuten in de oven op 175 graden.

TIP: wil je de koeken ook in zo’n leuk zakje mee nemen naar je werk of in de broodtrommel van je kinderen stoppen. Ik volgde deze tutorial van Westwing om de zakjes te maken: https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwestwing.nl%2Fvideos%2F1384852584926050%2F&show_text=0&width=476

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply