Gewoon gezond/ Gezond tussendoortje/ Gezonde lunch

Baba ganoush

Waar hummus een jaar of twee geleden alleen gekocht werd door vegans en hipsters, is het tegenwoordig volledig ingeburgerd. Dikke kans dus dat jouw tante Jannie ook zo’n bakje op tafel zet bij een familiefeestje. Ik vond het dus tijd om even een ander dipje in het zonnetje te zetten: Baba ganoush. 

Baba ganoush is een dip gemaakt van geroosterde aubergines. Officieel moet je die aubergines roosteren boven een houtskoolvuur, maar ik kan me voorstellen dat je dat niet hebt in je keuken. De BBQ is een optie, maar als je, net als ik, geen zin hebt om die aan te steken om een paar aubergines te roosteren dan kun je ze ook gewoon in de oven leggen. De aubergines hebben dan niet die echte rooster smaak, maar voor deze simpele variant van baba ganoush vind ik het prima.

baba ganoush 2.jpg

Voordat je aan dit recept begint wel even een disclaimer. Er zit koriander in dit recept en die proef je goed terug. Ik weet dat de helft van de wereldbevolking dat naar zeep vindt smaken, dus als jij bij die helft hoort dan zou ik dit recept even skippen.


Baba ganoush

Ingrediënten (voor 1 potje baba ganoush):
– 2 aubergines
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel tahini (sesamzaadpasta)
– sap van een halve citroen
– 4 takjes koriander
– Optioneel, als de baba ganoush te waterig is, een handje kikkererwten

Extra: een blender of staafmixer

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Prik de aubergines rondom in met een vork en leg ze op een vel bakpapier of stuk aluminiumfolie.
3. Plaats de aubergines in de oven en rooster ze 1 tot 1,5 uur. Het vruchtvlees moet helemaal zacht zijn en je moet de schil er gemakkelijk vanaf kunnen pellen.
4. Snijd de aubergines open en houd ze even omhoog zodat het vocht eruit kan lekken. Schraap dan met een lepel het vruchtvlees uit de schil en doe dit in een blender of kom. Voeg ook de andere ingrediënten (behalve de kikkererwten) toe en mix alles tot een gladde puree met de blender of staafmixer.
5. Voeg wanneer het mengsel te nat is een handje kikkererwten toe en mix deze met de blender of staafmixer door de puree. Dit zit niet in de klassieke baba ganoush, maar he, het is effectief.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply