Gewoon de rest

Vegan Elvis pancakes met tempeh bacon

Eerlijk is eerlijk, ik ben geen groot muziek fan. Ik weet niet wat er in de top-3 van de hitlijsten staat en nee, ik ken mijn klassiekers ook niet. Ik weet wél wat van eten, dus als je me vraag waar de peanutbutter-banana-sandwich vandaan komt, ja, dan weet ik daar het antwoord wél op! Dat was namelijk de favoriete sandwich van ‘The King’ oftewel, Elvis. 

Peanutbutter banana is geen nieuwe combi voor mij. Ik doe het op mijn brood, door mijn havermoutje of ik doop stiekem mijn banaan in een pot verse pindakaas. Blijkbaar wilde Elvis op die peanutbutter banana sandwich ook nog wat strips bacon. Eigenlijk snap ik dat wel. Want pindakaas kan prima met iets hartigs. Dus why not.

elvis pancakes 1.jpg

Een sandwich vond ik alleen te standaard, dus ik besloot er pancakes van te maken. Always a good idea right? En aangezien er een vegan vriendin kwam eten, werden het ook nog eens vegan pancakes met tempeh bacon. Het was een succes hoor, die vegan Elvis pancakes. En kijk even naar die foto’s! Zie je die pindakaas drippings? Pure foodporn toch?

Elvis pancakes.jpg


Vegan Elvis pancakes met tempeh bacon

Ingrediënten (voor 1 grote portie)

Voor de tempeh bacon:
– 200 gram tempeh
– 2 eetlepels ahornsiroop
– 2 eetlepels gerookte paprikapoeder
– 3 theelepels sojasaus
– 1/2 theelepel cayenne peper

Bereiding van de tempeh bacon:
Snijd de tempeh in de lengte in lange dunne plakken.

Meng de overige ingrediënten in een bakje tot een lekkere marinade. Leg de tempeh bacon in de marinade en zorg ervoor dat alle repen bedekt zijn met een dun laagje. Zet de tempeh bacon in de koelkast om te marineren. Laat de tempeh zeker een uur marineren, maar hoe langer hoe beter. Ik marineer ze vaak de dag van tevoren al.

Leg de tempeh bacon in het mandje van de airfryer. Zorg ervoor dat de reepjes elkaar niet overlappen. Ik moest de tempeh in twee keer bakken omdat het anders niet in mijn airfryer paste. Bak de tempeh 10 minuten op 180 graden.

Ingrediënten voor de pancakes:
– 1 banaan
– 1/2 cup havermeel
– 1/2 cup sojamelk (of andere plantaardige melk naar keuze)
– een snufje zout
– olie of boter om in te bakken
– 1 eetlepel pindakaas
– 1 theelepel kokosolie

Bereiding van de pancakes:
Prak de helft van de banaan tot puree of pureer deze met een staafmixer. Voeg hier de sojamelk, havermeel en een snufje zout aan toe. Meng alles door elkaar tot een glad pancake beslag.

Verhit wat boter of olie in een koekenpan en bak hierin kleine pannenkoekjes van telkens 1 eetlepel beslag. Bak de pancakes zo’n 3 minuten aan beide zijden.

Maak nu de pindakaassaaus door 1 eetlepel pindakaas met 1 theelepel kokosolie in een bakje te doen. Zet dit bakje kort in de magnetron tot de kokosolie gesmolten is. Roer het sausje even goed door elkaar.

Tijd voor een echte pancakestack! Leg eerst een pancake op je bord. leg hierop 2 strips tempeh bacon. Leg er vervolgens weer een pancake op en leg daar 3 plakjes banaan op. Herhaal dit tot alle pancakes op zijn en je een enorme toren op je bord hebt liggen. Giet de pindakaassaus over de stapel en val aan!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Anja
  september 15, 2017 at 12:26 pm

  Ohhmmmm!!!!

 • Reply
  Yael
  oktober 4, 2017 at 4:08 pm

  Kan je tempeh ook bereiden in de oven?

  • Reply
   misshavermout
   oktober 4, 2017 at 4:46 pm

   Ja hoor. Voor dit recept zou ik dan iets van 15 minuten op 200 graden doen denk ik.

  Leave a Reply