Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Vegan Oreo cheesecake

Wie denkt dat vegans alleen wortels met hummus eten heeft het mis (en die persoon heeft waarschijnlijk onder een steen geleefd, want je vindt tegenwoordig overal de lekkerste vegan recepten). Er zijn genoeg échte guilty pleasures die gewoon vegan zijn. Wat dacht je van een portie patat, een reep pure Tony’s of, jawel, Oreo’s! Maar ook cheesecakes kun je ‘veganizen’ door gebruik te maken van cashewnoten. Benieuwd hoe je dat doet? Lees dan snel verder voor het recept van deze heerlijke vegan Oreo cheesecake!

Mochten jullie nu denken ‘Wait what! Is Gewoon Hanne geworden?’ Nee. Dat ben ik niet. Wel vind ik het een goed idee om meer plantaardige producten te eten en wat minder dierlijke producten te gebruiken. Zo eet ik weinig vlees en vervang ik de melk in mijn havermoutje vaak door de havermelk van Oatly (stiekem vind ik dat ook veel lekkerder). Daarnaast houd ik wel van een culinaire uitdaging en vegan gerechten bedenken vind ik dus super leuk.

Een vegan Oreo cheesecake van cashewnoten dus, ik wist dat het mogelijk was, maar hoe precies, dat moest ik even Googlen, of Pinteresten in mijn geval. Na wat serieuze Pinterst research had ik de anatomie van de vegan cheesecake ontleedt. De basis bestond altijd uit iets van cashewnoten, kokosroom en/of kokosolie. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met mijn eigen creatie.

Vegan oreo cheesecakevegan oreo cheesecake


Vegan Oreo Cheesecake

Ingrediënten (voor een bakvorm van 20-25 centimeter)

– 20 Oreo’s* + 10 voor de topping
– 3 eetlepels kokosolie
– 250 gram cashewnoten, een nacht geweekt in water
– 1 blik kokosmelk, een nacht in de koelkast bewaard
– 75 gram pure chocolade
– 1 eetlepel kokosolie

*Yes! Oreo’s zijn vegan. De Oreo’s met witte chocolade die ik als topping gebruikte zijn dat niet trouwens.

Extra: een springvorm van 20-25 centimeter en een blender of keukenmachine

Bereiding

Haal de witte crèmelaag van 20 Oreo koekjes af en bewaar deze in een apart bakje. Doe de droge koekjes in de blender of keukenmachine en maal deze fijn tot kruimels. Meng de kruimels met 3 eetlepels gesmolten kokosolie en doe het mengsel in een met bakpapier beklede springvorm. Zet de taartbodem in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Doe de cashewnoten in de blender. Open het blik kokosmelk en schep de bovenste harde roomlaag uit het blik. Doe deze bij de cashewnoten. De dunnere kokosmelk onderin het blik heb je voor dit recept niet nodig. Mix de cashewnoten en de kokosroom samen met de witte vulling van de Oreo’s tot een gladde massa. Verdeel dit mengsel over de cookiebodem en plaats de cheesecake in de koelkast. Laat hem goed opstijven, dit duurt een paar uur, maar je kunt hem ook een nacht laten staan.

Smelt de pure chocolade in de magnetron en roer hier 1 eetlepel kokosolie door. Haal de cheesecake uit de koelkast en giet het chocolademengsel er overheen. Garneer de cheesecake met de kruimels van de 10 overgebleven Oreo’s.

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  J Verton
  januari 3, 2018 at 8:16 pm

  Moet de taart per se in de vriezer of kan die ook voor een nacht in de koelkast om op te stijven??

  • Reply
   misshavermout
   januari 4, 2018 at 7:10 am

   Dat durf ik eigenlijk niet met zekerheid te zeggen. Je zou het kunnen proberen en als dan blijkt dat hij niet stevig geworden is hem gewoon nog 1 à 2 uurtjes in de vriezer zetten.

 • Reply
  Hanneke
  december 20, 2018 at 6:07 pm

  Raar recept. Werkt totaaaaal NIET. Veel te weinig vulling die ook nog eens knetterzoet smaakt.. Nee, geen aanrader. Is dat wel je eigen afbeelding? Want hij is echt niet zo hoog met maar 2 van die pakjes oreo’s.

  • Reply
   misshavermout
   december 21, 2018 at 1:19 pm

   Hallo Hanneke, wat vervelend om te horen. Ik heb deze foto inderdaad zelf gemaakt. Bij mij is het ook geen mega hoge taart geworden, maar toch wel zo’n 4 a 5 centimeter hoog. Welke maat springvorm heb je gebruikt?

 • Reply
  Maris
  mei 29, 2019 at 3:59 pm

  Zou het mogelijk zijn om de cheesecake met agar agar (werkt net als gelatine) op te stijven zodat hij niet in de vriezer hoeft, maar in de koelkast?

  • Reply
   Hanne
   mei 29, 2019 at 4:00 pm

   Ik denk dat als je de taart een nacht in de koelkast zet, dat hij ook voldoende opstijft, dan hoeft hij niet in de vriezer. In de vriezer gaat het alleen wat sneller. Nogmaals, ik denk het, ik heb dit zelf nog niet geprobeerd.

 • Reply
  Hanneke
  mei 6, 2020 at 7:14 am

  Ik heb dit recept gisteren uitgeprobeerd en is prima gelukt. De vulling is wel wat geler dan die van jou maar ik had er ook wat meer cashewnoten bij gedaan (twee bakjes van 160 gram). Als ik kijk naar de grootte van de koekjes op je foto dan denk ik dat mijn bakblik ook groter is waardoor de taart iets lager is geworden. Maar nog steeds zeker 3 cm hoog.
  Al met al vind ik dit een lekker recept.
  Dit keer dus een Hanneke die wél tevreden is. Zeker geen raar recept dit.

  • Reply
   Hanne
   juni 27, 2020 at 5:41 pm

   Fijn om te horen! De dikte van je taart is inderdaad afhankelijk van de grootte van de vorm. Misschien is zo’n plat taartje ook wel beter, want hij is behoorlijk machtig. Fijn om te lezen dat hij lekker was.

 • Reply
  Rebecca
  mei 17, 2020 at 8:05 pm

  Kan ik ivm een allergie ook amandelen gebruiken ipv cashewnoten? Of heeft dit een heel andere uitwerking?

  • Reply
   Hanne
   juni 27, 2020 at 5:40 pm

   Ik ben bang dat dat niet lukt. Die kun je minder goed tot een romige massa verwerken.

 • Reply
  Jolien
  september 11, 2021 at 1:17 pm

  Hey, hoeveel kokosmelk gebruik je ongeveer? Hoe groot is 1 blik? En is er een verschil tussen kokosolie en kokosroom?

  • Reply
   Hanne
   september 16, 2021 at 8:15 am

   Ik gebruik een blik kokosmelk van 400 ml (zelf gebruik ik altijd die van Fairtrade Original, die is lekker romig). Dat blik laat je even in de koelkast staan, zodat de vettige, romige laag boven komt drijven. Die laag lepel ik er helemaal uit en gebruik ik in dit recept. De waterige kokosmelk onderin het blik gebruik ik vaak de volgende ochtend voor een smoothie of havermout.

   Dit is iets anders dan kokosolie. Kokosolie is echt puur het vet uit de kokos, kokosroom is wat romiger, meer te vergelijken met slagroom.

 • Reply
  Lisette
  december 27, 2021 at 7:38 pm

  Hi Hanne, Oreo is vegetarisch maar niet veganistisch. Er zit gewoon melk in verwerkt… Albert Heijn heeft wel een gluten- en melkvrije variant 🙂

  • Reply
   Hanne
   december 28, 2021 at 10:15 am

   Hallo Lisette, de classic Oreo’s zijn wel vegan (https://nl.oreo.eu/nice-to-know). Huismerken of Oreo’s met chocoladelaagjes zijn inderdaad niet altijd vegan.

  Leave a Reply