Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Vegan Oreo Cheesecake

Wie denkt dat vegans alleen wortels met hummus eten heeft het mis (en die persoon heeft waarschijnlijk onder een steen geleefd, want je vindt tegenwoordig overal de lekkerste vegan recepten). Er zijn genoeg échte guilty pleasures die gewoon vegan zijn. Wat dacht je van een portie patat, een reep pure Tony’s of, jawel, Oreo’s! Maar ook cheesecakes kun je ‘veganizen’ door gebruik te maken van cashewnoten. Benieuwd hoe je dat doet? Lees dan snel verder!

Mochten jullie nu denken ‘Wait what! Is Miss Havermout vegan geworden?’ Nee. Dat ben ik niet. Wel vind ik het een goed idee om meer plantaardige producten te eten en wat minder dierlijke producten te gebruiken. Zo eet ik weinig vlees en vervang ik de melk in mijn havermoutje vaak door de kokosdrink van Alpro (stiekem vind ik dat ook veel lekkerder). Daarnaast houd ik wel van een culinaire uitdaging en vegan gerechten bedenken vind ik dus super leuk.

oreo cheesecake1.jpg

Een vegan cheesecake van cashewnoten dus, ik wist dat het mogelijk was, maar hoe precies, dat moest ik even Googlen, of Pinteresten in mijn geval. Na wat serieuze Pinterst research had ik de anatomie van de vegan cheesecake ontleedt. De basis bestond altijd uit iets van cashewnoten, kokosroom en/of kokosolie. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met mijn eigen creatie.


Vegan Oreo Cheesecake

Ingrediënten (voor een bakvorm van 20-25 centimeter)
– 20 Oreo’s + 10 voor de topping (De Oreo’s die ik gebruikte zijn nepperds van de Lidl, helaas zijn die niet vegan. De echte Oreo’s zijn dat wel)
– 3 eetlepels kokosolie
– 250 gram cashewnoten, een nacht geweekt in water
– 1 blik kokosmelk, een nacht in de koelkast bewaard
– 75 gram pure chocolade
– 1 eetlepel kokosolie

Extra: een springvorm van 20-25 centimeter en een blender of keukenmachine

Bereiding
Haal de witte crèmelaag van 20 Oreo koekjes af en bewaar deze in een apart bakje. Doe de droge koekjes in de blender of keukenmachine en maal deze fijn tot kruimels. Meng de kruimels met 3 eetlepels gesmolten kokosolie en doe het mengsel in een met bakpapier beklede springvorm. Zet de taartbodem in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Doe de cashewnoten in de blender. Open het blik kokosmelk en schep de bovenste harde roomlaag uit het blik. Doe deze bij de cashewnoten. De dunnere kokosmelk onderin het blik heb je voor dit recept niet nodig. Mix de cashewnoten en de kokosroom samen met de witte vulling van de Oreo’s tot een gladde massa. Verdeel dit mengsel over de cookiebodem en plaats de cheesecake in de vriezer. Laat hem in de vriezer goed opstijven, dit duurt zo’n 1 tot 2 uur.

Smelt de pure chocolade in de magnetron en roer hier 1 eetlepel kokosolie door. Haal de cheesecake uit de vriezer en giet het chocolademengsel er overheen. Garneer de cheesecake met de kruimels van de 10 overgebleven Oreo’s.

Tip: Bewaar de cheesecake in de vriezer, maar haal hem ruim op tijd uit de vriezer voordat je hem wilt serveren. Ik haalde mijn taart er een uurtje van tevoren uit, dan is hij lekker zacht en smeuïg.

4 Comments

 • Reply
  J Verton
  januari 3, 2018 at 8:16 pm

  Moet de taart per se in de vriezer of kan die ook voor een nacht in de koelkast om op te stijven??

  • Reply
   misshavermout
   januari 4, 2018 at 7:10 am

   Dat durf ik eigenlijk niet met zekerheid te zeggen. Je zou het kunnen proberen en als dan blijkt dat hij niet stevig geworden is hem gewoon nog 1 à 2 uurtjes in de vriezer zetten.

 • Reply
  Hanneke
  december 20, 2018 at 6:07 pm

  Raar recept. Werkt totaaaaal NIET. Veel te weinig vulling die ook nog eens knetterzoet smaakt.. Nee, geen aanrader. Is dat wel je eigen afbeelding? Want hij is echt niet zo hoog met maar 2 van die pakjes oreo’s.

  • Reply
   misshavermout
   december 21, 2018 at 1:19 pm

   Hallo Hanneke, wat vervelend om te horen. Ik heb deze foto inderdaad zelf gemaakt. Bij mij is het ook geen mega hoge taart geworden, maar toch wel zo’n 4 a 5 centimeter hoog. Welke maat springvorm heb je gebruikt?

  Leave a Reply