Gewoon gezond/ Gezond diner

Witte kool stamppot met champignons, pecannoten en honing

Het begint twee dagen te regenen en waaien en ik krijg spontaan zin in erwtensoep, stamppot en appeltaart. Herkenbaar? Ik besloot er afgelopen week maar gewoon aan toe te geven en zette mijn eerste stamppot van het jaar op tafel. Dat werd deze witte kool stamppot met een topping van champignons en pecannoten gebakken in honing. Een goed begin van het stamppottenseizen denk ik zo!

Op het gebied van stamppotten heb ik mijn eer hoog te houden. Afgelopen jaar won ik met deze stamppot met avocado namelijk de stampioenschappen van Carlo’s TV Café. Met een boerenkoolstamp met rookworst kan ik nu dus niet meer aankomen. Maar ja, hoe maak je stamppot meer dan wat geprakte aardappelen met groente? Ik besloot het bij de aardappelen te laten en een lekkere topping toe te voegen. De champignons en pecannoten bak je even in wat honing. Daardoor gaan ze wat karameliseren. Heerlijk in combinatie met die witte kool!

Witte kool stamp met champignons 1.jpg

Denk je nu ‘he, waar is m’n rookworst of waar is het filetlapje?’. Dan moet ik je teleurstellen. Deze stamppot is vegetarisch. Door de knapperige pecannoten en de lekkere champignons vind ik het helemaal niet nodig om hier nog vlees aan toe te voegen. Kun jij dat stukkie vlees nu echt niet missen, ga dan gerust voor die rookworst, of voeg wat spekjes toe aan je champignonmengsel. Oh, of nog beter, kies voor de vegetarische spekjes van Vivera. Toch die vleessmaak, maar dan zonder vleesproblematiek!


Witte kool stamppot met champignons, pecannoten en honing

Ingrediënten (voor 2 personen):
– 500 gram kruimige aardappelen
– 400 gram witte kool (in flinterdunne reepjes gesneden of geraspt, of voorgesneden kool)
– 50 milliter melk
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 doosje (kastanje) champignons
– 20 gram pecannoten
– 2 theelepels honing
– peper en zout naar smaak
– ter garnering (optioneel): verse peterselie

Bereiding:
Breng een pan water aan de kook. Snijd ondertussen de kool flinterdun en snijd de aardappelen in wat kleinere stukken (dan garen ze sneller). Ik schil de aardappelen niet, daardoor krijg je een lekker grove puree. Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon schillen.

Kook de aardappelen samen met de kool in ongeveer een half uur gaar. De kooktijd is een beetje afhankelijk van de grootte en het soort aardappelen dat je gebruikt.

Snijd ondertussen de champignons in parten. Verhit een eetlepel olie in een pan en voeg hier de honing aan toe. Laat de honing smelten in de pan en voeg vervolgens de champignons en noten toe. Bak deze enkele minuten en breng ze op smaak met wat zout en peper.

Giet de aardappelen en kool af en stamp deze met een pureestamper fijn. Voeg wat (warme) melk toe om de puree iets zachter te maken. Breng de stamp op smaak met wat peper, zout en eventueel wat nootmuskaat.

Verdeel de stamp over twee borden en top deze met het champignonmengsel. Garneer het stamppotje eventueel met wat verse peterselie.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Truusje - De Sandwichformule
    oktober 17, 2017 at 3:24 pm

    Lijkt me super lekker! Ga ik ook eens maken!

  • Leave a Reply