Gewoon gezond/ Gezond diner

Parelgort ‘risotto’ met pompoen

Nog 1 dag en dan begint de winter alweer. Nu was het de afgelopen weken al behoorlijk winter in Nederland, dus ik denk dat we inmiddels wel voorbereid zijn toch? Een van mijn favoriete dingen aan de winter is thuiskomen, een comfy outfit aantrekken en genieten van een kommetje comfort food bij de verwarming. Deze parelgort ‘risotto’ met pompoen is zo’n perfect comfort food gerechtje.

Officieel is het natuurlijk geen risotto. Risotto maak je met rijst, Arborio rijst om precies te zijn. Deze variant met parelgort ontstond eigenlijk uit een foutje. Ik heb een kast vol potten pasta, rijst en andere granen. Ooit greep ik de pot parelgort terwijl ik risotto wilde maken. Dat foutje bleek verrassend goed uit te pakken en sindsdien maak ik vaak risotto van parelgort. Vertel het maar niet tegen de Italiaan om de hoek, want die nemen hun traditionele recepten nogal serieus.

PB230899.jpg


Parelgort ‘risotto’ met pompoen

Ingrediënten (voor 2 personen)
– 150 gram parelgort
– 1 pompoen
– 1 grote ui
– 2 teentjes knoflook
– ½ theelepel gedroogde tijm
– 150 gram kastanje champignons
– 50 gram zachte geitenkaas
– 1 kippen bouillonblokje (of groentebouillon voor een vegetarisch gerecht)
– 2 eetlepels olijfolie
– Zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd de pompoen in blokjes. Leg de helft van de blokjes op de bakplaat en verdeel hier 1 eetlepel olie en wat peper en zout over. Zet de pompoen in de oven en bak deze 30 minuten.

Kook de overige pompoenblokjes in een pan water tot ze zacht zijn. Pureer de blokjes met een blender of staafmixer tot een fijne puree. Weeg 150 gram van de puree af, de rest kun je invriezen voor een andere keer.

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Fruit deze in 1 eetlepel olie. Voeg vervolgens de tijm en parelgort toe en bak deze 1 á 2 minuten mee. Giet vervolgens een laagje water in de pan en voeg het bouillonblokje toe. Roer regelmatig door de pan om te voorkomen dat de pargelgort risotto aanbrandt. Voeg telkens wanneer het vocht verdampt is een scheutje water toe.

Snijd ondertussen alvast de champignons in vieren. Verdeel deze na 30 minuten over de bakplaat met pompoen en zet deze nog zo’n 5 á 10 minuten terug in de oven.

Na 15 tot 20 minuten is de parelgort gaar. Dit kun je merken als de korrels zachter zijn geworden. Voeg dan de pompoenpuree toe en haal de pan van het vuur. Roer de geitenkaas door de risotto (bewaar eventueel een beetje voor de garnering) en verdeel de risotto over twee borden. Garneer de borden met de pompoenblokjes, champignons, overgebleven geitenkaas en wat tijm.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  liefdevoorlekkereten
  december 20, 2017 at 5:47 pm

  Ziet er heerlijk uit!

 • Reply
  online writing
  januari 9, 2019 at 11:02 am

  The pearl barley as the basis for such a dish gives it an unusual, but interesting taste. Your mistake allowed us to make the classic risotto recipe more original.

 • Reply
  https://writing-help.org/blog/the-merchant-of-venice-essay
  februari 2, 2019 at 8:15 am

  This pumpkin pearl barley risotto is an ideal dish for a comfortable diet, especially for those people who watch their figure.

 • Leave a Reply