Gewoon gezond/ Gezond ontbijt

Havermelk

Vegan of niet, ik kan echt iedereen aanraden eens een havermelk cappuccino te bestellen. Havermelk is net iets zoeter dan ‘gewone melk’. Daarom is het ook mijn favoriete plantaardige melk. Er gaat hier elke week minstens één pak Oatly doorheen. Het liefste de gekoelde Oatly melk. Helaas is zo’n pak bijna drie keer zo duur als een liter ‘gewone melk’. Gelukkig heb ik nu een recept om zelf havermelk te maken. 

Havermelk

Zelf havermelk maken is een stuk goedkoper dan een pak uit de winkel gebruiken. Havermout is namelijk super goedkoop, in tegenstelling tot de pakken havermelk uit de supermarkt. Je moet er wel even wat voor doen. Allereerst week je de havermout minstens een half uur in water. Vervolgens mix je de havermout met het water in een blender. Er ontstaat dan een troebele vloeistof. Je kunt de havermelk zo gebruiken, maar om een wat helderdere havermelk te krijgen, moet je hem eerst nog even zeven. Dat wordt vaak gedaan met een kaasdoek, maar ik kan me voorstellen dat je die niet hebt. Je kunt ook prima een schone theedoek gebruiken. Na het zeven heb je je eigen homemade havermelk. Deze kun je een paar dagen in een fles in de koelkast bewaren.

Variaties

Waar gebruik je die havermelk dan voor? Ik gebruik het zelf voor alles waar ik vroeger ‘gewone melk’ voor gebruikte. Een warme chocomel of mijn dagelijkse havermoutje bijvoorbeeld. Maar naast gewone havermelk kun je de havermelk ook op smaak brengen. Met cacao, koffie, vanille of rood fruit. Hieronder vind je naast het basis recept voor havermelk ook twee recepten voor hazelnoot-chocolade havermelk en cashew-frambozen havermelk.

Havermelk

Havermelk


Havermelk

Basisrecept

Ingrediënten (voor ongeveer 1/2 liter)

– 1 kopje havermout
– 4 kopjes water
– een klein snufje zout
– 1 theelepel agavesiroop

Extra: een blender, een zeef en een kaasdoek (heb je die niet? Ik gebruik vaak zo’n herbruikbaar groente/fruit netje uit de supermarkt, je weet wel, die ‘Lidl green bag’)

Bereiding

Doe de havermout samen met het water in een bakje en laat het geheel minstens een half uur weken. Je kunt het ook de avond van tevoren in een bakje doen en een nachtje laten weken.

Doe de havermout met het water in een blender samen met het zout en de agavesiroop. Blend het geheel tot alle havermout helemaal fijn gemalen is. Leg een zeef over een kom en leg hier de kaasdoek of theedoek in. Giet het haver mengsel in de kaasdoek en laat het vocht eruit lekken. Doe de havermelk in een fles en bewaar deze in de koelkast.

Wanneer je de havermelk even laat staan zakken de kleine haverdeeltjes naar de bodem. Schud de fles daarom voor gebruik altijd even.

Hazelnoot-chocolade havermelk

Ingrediënten (voor ongeveer 1/2 liter)

– 3/4 kopje havermout
– 1/4 kopje hazelnoten
– 4 kopjes water
– 2 theelepels agavesiroop
– een klein snufje zout
– 1 eetlepel cacao

Bereiding

Week de havermout en de hazelnoten minstens 30 minuten in een bakje water.

Doe de inhoud van het bakje samen met de agavesiroop, het zout en het cacaopoeder in een blender en blend tot de havermout en hazelnoten helemaal fijn zijn. Zeef de havermelk met een kaasdoek of schone theedoek.

Bewaar de chocolade havermelk in een fles in de koelkast. Goed schudden voor gebruik.

Cashew-frambozen havermelk

Ingrediënten (voor ongeveer 1/2 liter)

– 3/4 kopje havermout
– 1/4 kopje cashewnoten
– 4 kopjes water
– 2 theelepels agavesiroop
– een klein snufje zout
– een handje (diepvries) frambozen

Bereiding

Week de havermout en de cashewnoten minstens 30 minuten in een bakje water.

Doe de inhoud van het bakje samen met de agavesiroop, het zout en de frambozen in een blender en blend tot de havermout en cashewnoten helemaal fijn zijn. Zeef de havermelk met een kaasdoek of schone theedoek.

Bewaar de frambozen havermelk in een fles in de koelkast. Goed schudden voor gebruik.

No Comments

Leave a Reply