Gewoon gezond/ Gezond diner

Zelfgemaakte haverroom

Havermout is mijn favoriete ingrediënt. Niet alleen omdat het gezond en lekker is, maar ook omdat het zo veelzijdig is. Van haver kun je de lekkerste ontbijtjes maken, je kunt er je kippetje in paneren en je kunt het gebruiken als bindmiddel in je gehaktballetjes. Maar, je kunt haver ook prima gebruiken in zuivelvervangers zoals melk en room. Vandaag deel ik het recept voor zelfgemaakte haverroom. 

Haverroom

Eerder deelde ik al een recept om zelf havermelk te maken. Voor haverroom had ik nog geen recept, dus laatst nam ik weer een pakje haverroom van Oatly mee uit de supermarkt. Toen ik de ingrediëntenlijst bestudeerde (ja, deze voedselnerd doet dat) bedacht ik dat ik dat ook prima zelf kan maken. De ingrediënten bestonden voornamelijk uit water, haver, olie en xanthaangom (daarover zo meer). Ik ging aan de slag en voordat ik het wist had ik een eigen flesje haverroom.

Xanthaangom

Bij het lezen van de vorige alinea dacht je misschien “Hanne, wtf is xanthaangom!?”. Xanthaangom is een verdikkingsmiddel. Het goedje wordt gemaakt door middel van een bacteriële fermentatie van suiker. In glutenvrije producten wordt xanthaangom vaak gebruikt als vervanger van gluten. Als verdikkingsmiddel heb je van xanthaangom maar heel weinig nodig om je vloeistof wat te verdikken. Als ik dus zeg ‘voeg een mespuntje xantaangom toe’ dan bedoel ik dus ook echt een mespuntje. Voor xanthaangom hoeft je overigens niet stad en land af te reizen. Het is gewoon te koop bij de grotere supermarkten. Het glutenvrije merk Peak’s Free Form verkoopt het bijvoorbeeld bij de Appie.

zelfgemaakte haverroom

Zelfgemaakte haverroom


Zelfgemaakte haverroom

Ingrediënten

– 40 gram havermout
– 200 milliliter water
– een klein snufje zout
– een theelepel agavesiroop
– 20 gram olie
– een mespuntje xanthaangom

Extra: een blender of keukenmachine en een zeef met kaasdoek (ik gebruik hier ook vaak zo’n herbruikbaar groente netje voor)

Bereiding

Doe de havermout samen met het water, zout en de agavesiroop in een blender of keukenmachine. Blend het geheel tot de haver helemaal fijn is.

Giet de havermelk door de zeef met kaasdoek, vang het vocht op. Doe de havermelk opnieuw in de blender. Voeg nu de olie en xanthaangom toe. Mix het geheel nog even goed door elkaar. Bewaar de havermelk in een afgesloten flesje in de koelkast.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Nienke
  september 13, 2021 at 9:55 am

  Hi Hanne, leuk je website gevonden te hebben (ik zocht inderdaad op haverroom zelf maken hihi). Het werkt fantastisch! Ik had toevallig een keer xanthaangom gehaald, en dit was het perfecte recept om het eindelijk te gebruiken. Nooit meer haverroom kopen bij deze!

  Nu vroeg ik me af, heb je er wel eens aan gedacht om op deze manier een soort haveryoghurt te maken? Wellicht met een kneepje citroensap ofzo voor het zuurtje? Ik zat net met plastic emmers yoghurt te slepen en bedacht me dat het wel een mooie low waste oplossing zou kunnen zijn.

  Ik ga verder neuzen op je website, dank voor het delen!

  Groetjes,
  Nienke

  • Reply
   Hanne
   september 16, 2021 at 8:16 am

   Hi Nienke,

   wat super leuk dat je zo enthousiast bent. Ik heb zelf ook wel eens geëxperimenteerd met haveryoghurt, maar ik ben nog niet helemaal tevreden met mijn resultaten.

 • Reply
  Dian
  juni 16, 2022 at 8:07 pm

  Waar kan ik xanthaangom kopen ik kan het nergens vinden

  • Reply
   Hanne
   juli 10, 2022 at 4:04 pm

   Je ziet het tegenwoordig bij de grotere supermarkten wel eens in het bakschap liggen. Of anders bij bakwebshop’s of Holland & Barrett.

 • Reply
  Cindy
  augustus 18, 2022 at 12:07 pm

  Kun je agavesiroop ook vervangen door honing?

  • Reply
   Hanne
   september 10, 2022 at 8:22 am

   Hoi Cindy,

   ja dat kan zeker. In al mijn recepten kun je zelf kiezen of je het liefste agavesiroop of honing gebruikt. Ahornsiroop zou eventueel ook nog kunnen.

 • Reply
  loes
  oktober 6, 2023 at 5:50 pm

  Kan het ook zonder ahornsiroop/honing of ander “zoet

  • Reply
   Hanne
   december 23, 2023 at 9:37 am

   Hoi Loes, ja hoor, dat kan zeker als je hem wat minder zoet wilt maken.

  Leave a Reply