Gewoon gezond/ Gezond diner

Zelfgemaakte haverroom

Havermout is mijn favoriete ingrediënt. Niet alleen omdat het gezond en lekker is, maar ook omdat het zo veelzijdig is. Van haver kun je de lekkerste ontbijtjes maken, je kunt er je kippetje in paneren en je kunt het gebruiken als bindmiddel in je gehaktballetjes. Maar, je kunt haver ook prima gebruiken in zuivelvervangers zoals melk en room. Vandaag deel ik het recept voor zelfgemaakte haverroom. 

Haverroom

Eerder deelde ik al een recept om zelf havermelk te maken. Voor haverroom had ik nog geen recept, dus laatst nam ik weer een pakje haverroom van Oatly mee uit de supermarkt. Toen ik de ingrediëntenlijst bestudeerde (ja, deze voedselnerd doet dat) bedacht ik dat ik dat ook prima zelf kan maken. De ingrediënten bestonden voornamelijk uit water, haver, olie en xanthaangom (daarover zo meer). Ik ging aan de slag en voordat ik het wist had ik een eigen flesje haverroom.

Xanthaangom

Bij het lezen van de vorige alinea dacht je misschien “Hanne, wtf is xanthaangom!?”. Xanthaangom is een verdikkingsmiddel. Het goedje wordt gemaakt door middel van een bacteriële fermentatie van suiker. In glutenvrije producten wordt xanthaangom vaak gebruikt als vervanger van gluten. Als verdikkingsmiddel heb je van xanthaangom maar heel weinig nodig om je vloeistof wat te verdikken. Als ik dus zeg ‘voeg een mespuntje xantaangom toe’ dan bedoel ik dus ook echt een mespuntje. Voor xanthaangom hoeft je overigens niet stad en land af te reizen. Het is gewoon te koop bij de grotere supermarkten. Het glutenvrije merk Peak’s Free Form verkoopt het bijvoorbeeld bij de Appie.

zelfgemaakte haverroom

Zelfgemaakte haverroom


Zelfgemaakte haverroom

Ingrediënten

– 40 gram havermout
– 200 milliliter water
– een klein snufje zout
– een theelepel agavesiroop
– 20 gram olie
– een mespuntje xanthaangom

Extra: een blender of keukenmachine en een zeef met kaasdoek (ik gebruik hier ook vaak zo’n herbruikbaar groente netje voor)

Bereiding

Doe de havermout samen met het water, zout en de agavesiroop in een blender of keukenmachine. Blend het geheel tot de haver helemaal fijn is.

Giet de havermelk door de zeef met kaasdoek, vang het vocht op. Doe de havermelk opnieuw in de blender. Voeg nu de olie en xanthaangom toe. Mix het geheel nog even goed door elkaar. Bewaar de havermelk in een afgesloten flesje in de koelkast.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply