Gewoon gezond/ Gezond ontbijt

Granenpap met kurkuma

Tijd voor een nieuwe bookreview, oftewel tijd voor ‘eten volgens het boekje’. Dit keer kookte ik uit het kookboek dat hoort bij het boek ‘Hoe overleef je’ van dokter Michael Greger. In dit werk beschrijft Greger hoe je door aanpassingen in je voeding bepaalde ziekten kan voorkomen. In het ‘Hoe overleef je – Kookboek’ deelt hij recepten die aan deze voedingsrichtlijnen voldoen. Ik was natuurlijk vooral benieuwd of die maaltijden ook een beetje leuk en lekker zijn, dus dat testte ik even voor jullie uit. 

Daily Dozen

Dokter Greger is wetenschapper en arts gespecialiseerd in voeding. In zijn boek How not to die (Nederlandse vertaling: Hoe overleef je) beschrijft hij hoe voeding een rol kan spelen bij het voorkomen van bepaalde ziekten. Het is een behoorlijk omvangrijk werk en ik moet toegeven dat ik het boek niet gelezen heb. Gelukkig heeft dokter Greger zijn boek ook omgezet in praktische tips. Zo heeft hij de ‘daily dozen’ opgesteld. Een lijst met twaalf productgroepen die je dagelijks zou moeten eten. De daily dozen bestaat uit de volgende twaalf producten:

– Bonen
– Fruit
– Bladgroente
– Lijnzaad
– Granen
– Bessen
– Kruisbloemige groenten (hieronder vallen onder andere broccoli en koolsoorten)
– Groenten
– Noten
– Specerijen
– Water
– Beweging

Per productgroep zijn er aanbevelingen over het aantal porties dat je zou moeten eten. Nu moet ik toegeven dat zo’n lijst voor mij niet werkt. Voor mij haalt dit een beetje de lol van eten weg. Koken en eten doe ik op gevoel, met deze lijst wordt het voor mij een beetje te veel ‘rocket science’.

Hoe overleef je – Kookboek

Het ‘Hoe overleef je’ Kookboek heeft een stuk minder weg van rocket science. Dit is een boek vol recepten voor ontbijt, lunch, avondeten en snacks. Alle recepten zijn opgesteld volgens de richtlijnen van Dr. Greger. Aan het einde van het boek vind je nog 14 dagmenu’s, waarmee je al jouw 12 daily dozens binnenkrijgt.

Ik was verrast door de recepten: Bloemkoolsteak met chermoulasaus, Sloppy Joes van jackfruit en Edamame guacamole. Klinkt goed! Ook de foto’s in het boek nodigen uit om de recepten te proberen. Een nadeeltje van dit boek zijn de ingrediënten. Voor sommige recepten heb je wat ingrediënten nodig die niet in iedere huis-tuin-en-keuken keuken te vinden zijn. Misopasta, verse kurkumawortel, edelgistvlokken of dadelsuiker. Veel van deze ingrediënten zijn wel bij de plaatselijke toko of gezondheidswinkel te vinden, of zijn met een beetje creativiteit te vervangen door andere wat meer gangbare ingrediënten.

Op de to-make list

Ook in dit boek staan weer een aantal leuke recepten die een plaats verdienen op mijn steeds langer wordende to-make list:

– Sloppy Joes gemaakt van Jackfruit
– Mango-avocado-koolsalade met gember-sesamzaad-sinaasappeldressing
– Geroosterde groentelasagne
– Gevulde portobello’s met gekruide paddenstoelenjus
– Gevulde zoete aardappels met balsamico-dadelglazuur
– No bake brownies

Aan de slag

Ik testte alvast een van de recepten uit het boek. Ik ging voor de Granenpap – I know, niet de meest aantrekkelijke naam voor een ontbijtrecept. Dit ontbijtje op basis van havermout heeft een wel heel bijzonder ingrediënt: cannellini bonen! Ik heb in mijn carriere als ‘Miss Havermout’ al een hoop groenten door mijn pap geroerd, maar cannellini bonen, dat had ik nog nooit geprobeerd! Naast de bonen zitten er ook kurkuma en gember in dit havermoutje. Dat geeft een heerlijke kruidige smaak. En die bonen, geloof het of niet, maar ik vond het een goede toevoeging! Qua smaak merk je er niet veel van, omdat de gember en kurkuma veel sterkere smaken hebben. Wel gaven de bonen een fijne textuur aan de pap. Zeker de moeite waard om eens een blik open te trekken en door je pap te roeren. Het recept voor deze pap vind je onderaan.

Ben jij nu benieuwd geworden naar de boeken van Dr. Greger? Je kunt ze bestellen via de onderstaande links*:
Hoe overleef je
Hoe overleef je – Kookboek

*Dit zijn affiliate links. Dat betekent dat als jij een boek via deze link bestelt, ik een klein percentage van de verkoopprijs ontvang. Jij blij, ik blij, maar ik wilde het er toch even bij zeggen.

Hoe overleef je - Kookboek

Hoe overleef je - Kookboek


Granenpap uit Hoe overleef je – Kookboek

Ik heb het recept uit het kookboek een beetje aangepast

Ingrediënten (voor 2 personen)

– 80 gram havermout
– 1 klein blikje cannellini bonen
– 400 milliliter havermelk (zelfgekocht of zelfgemaakt met dit recept)
– 2 theelepels lijnzaad
– 1/2 theelepel kurkuma
– 1/4 theelepel gemberpoeder
– 100 gram diepvries bosvruchten
– 1 banaan
– dadelstroop of agavesiroop

Bereiding

Doe de havermout, havermelk, lijnzaad, kurkuma en gemberpoeder in een pan. Verwarm de pap al roerende. Prak ondertussen de bonen met een vork tot een puree en roer deze door de pap.

Verdeel de havermoutpap over twee borden en garneer met de bosvruchten en plakjes banaan. Schenk naar smaak wat dadelstroop of agavesiroop over de pap.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Lynn
  december 4, 2021 at 8:14 pm

  Dag Hanne, heb je wat tips over hoe de minder gangbare ingrediënten te vervangen? Waardoor kan je misopasta, dadelsuiker, de hartige specerijenmix, de umamisaus vervangen?

  • Reply
   Hanne
   december 16, 2021 at 8:17 am

   Hallo Lynn, misopasta en umamisaus kun je tegenwoordig in de grotere supermarkten wel vinden. Dadelsuiker en de mix ben ik zelf nog niet tegengekomen. Ik moet zeggen dat ik dat dus ook een groot nadeel van dit boek vindt. Ik zou zelf de dadelsuiker vervangen door bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker.

  Leave a Reply