Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Havergrutten banoffee taart

Banana + toffee = Banoffee! Mocht je nog nooit van een banoffee taart gehoord hebben, dan heb je echt iets gemist in je leven. De combinatie van zoete, romige karamel met zoete banaan is echt goddelijk. Als je even rondkijkt op Pinterest vind je honderden recepten voor echte Banoffee pies, maar ik gaf daar natuurlijk mijn eigen draai aan: een havergrutten banoffee taart. 

Rijstevlaai 2.0

Je vraagt je nu misschien af ‘Waarom zou je havergrutten in een taart doen!?’. Nou, laat ik dat even uitleggen. Ik ben echt gek op Limburgse rijstevlaaien. En aangezien havergrutten een prima alternatief voor rijst zijn, dacht ik, laat ik daar eens een taart mee bakken. Die taart was lekker, maar hij miste wel iets… Het mocht allemaal wel wat feestelijker, dus ik paste het recept wat aan en voegde er karamelpasta en banaan aan toe. Een rijstevlaai 2.0 zegmaar, of gewoon een ‘havergrutten banoffee taart’. Het is even een werkje om hem te maken, maar je werk wordt beloond, geloof me!

Havergrutten banoffee taart


Havergrutten banoffee taart

Ingrediënten (voor 1 taart)

Bodem

– 200 gram bloem
– 5 gram droge gist
– 3 theelepels suiker
– snufje zout
– 30 gram gesmolten boter
– 1 klein ei
– 70 milliliter lauwe melk

Vulling

– 500 milliliter volle melk
– 150 gram havergrutten
– 100 gram suiker
– 2 theelepels vanille aroma
– 2 eieren
– 1 blikje gecondenseerde melk
– 2 rijpe bananen

Topping

– 1 pakje slagroom (250 milliliter)
– pure chocolade
– 1 banaan

Bereiding

Begin met het maken van de dulche de leche (karamelpasta). Dit kost namelijk een paar uur. Leg het blikje in een grote pan en vul deze met water. Het blikje moet onder water staan. Breng het water aan de kook en kook de gecondenseerde melk in het blik 2,5 uur. Controleer tussendoor of het blikje nog steeds onder water staat en voeg indien nodig wat extra water toe.

Na een uurtje kun je aan de slag met het maken van de bodem. Verwarm de melk tot deze lauwwarm is en voeg de gist hieraan toe. Doe de bloem, de suiker en het zout in een mengkom en roer deze door elkaar. Kluts de het ei en meng deze met de boter en de melk. Voeg de natte ingrediënten toe aan het meelmengsel en meng alles tot een deegbal. Bestuif het aanrecht met bloem en kneed het deeg even goed door. Doe het deeg in een kom en dek deze af met folie. Laat het deeg een uur rusten.

Als de bodem een half uur staat te rijzen kun je verder gaan met de vulling. Doe de volle melk samen met de vanille in een pan en breng deze aan de kook. Voeg de steel cut oats toe en laat deze 10 minuten doorkoken. Voeg vervolgens de suiker toe en laat het geheel nog eens 10 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.

Tijd om de taartvorm te bekleden. Vet de taartvorm in met wat boter. Druk de lucht uit het deeg en rol het uit tot een grote plak. Bekleed de taartvorm met het deeg en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Laat de taartbodem nog even staan en verwarm de oven vast voor op 190 graden.

Roer de twee eieren door de vulling. Maak vervolgens voorzichting het blikje gecondenseerde melk open. Je zult zien dat de inhoud veranderd is in een heerlijke goudbruine karamel, dit is Dulche de Leche. Verdeel de Dulche de Leche over de taartbodem. Snijd de bananen in plakjes en leg deze op de karamel. Giet hier de steel cut oats vulling over en zet de taart in de oven. Bak de taart 35 tot 30 minuten op 190 graden.

Laat de taart goed afkoelen. Klop de slagroom stijf en spatel deze over de taart. Garneer de taart met wat plakjes banaan en snippers chocolade.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply