Pasen

Romige aspergesoep met hartige granola

Herinner je je het concept ‘knapperbolletjes’ nog? Die vettige, krokante, kleine bolletjes die je vroeger in je soep deed. Geloof het of niet, maar ze zijn nog steeds te koop. Ik heb ze in geen jaren meer gegeten, want echt gezond is het niet, maar die crunchy topping op mijn soep mis ik wel eens. Daar bedacht ik een oplossing voor: hartige granola! En die is bijna net zo lekker als de good old knapperbolletjes. 

Paasbrunch

Deze romige aspergesoep met hartige granola is een leuke toevoeging aan je paasbrunch. Ik vind het altijd lekker om naast de homemade scones, chocolade paaseieren en zoete taartjes een hartig gerecht op tafel te zetten. Zo’n soepje is dan ideaal. Je kunt de soep en de granola namelijk een dag van tevoren maken, zodat je eerste paasdag wat langer kunt blijven liggen in plaats van om 7 uur ’s ochtends al in de keuken te staan zwoegen.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen

Dit jaar stond ik nog voordat de paaseieren in de winkel lagen al in de keuken om paasrecepten te maken. Ik maakte namelijk samen met Jaimy’s Kitchen en Healthyfoodie Manon een paasmenu. We spraken af bij Jaimy in Roermond en doken de keuken in om de lekkerste paasrecepten te maken. We maakten allemaal 2 of 3 recepten. Na de nodige foto’s was het eten natuurlijk al lang afgekoeld, maar gelukkig had Jaimy een magnetron en konden we na al dat harde werk genieten van onze paasbrunch in januari. Vandaag deel ik de hartige gerechten met jullie. Morgen vind je al het zoete lekkers op mijn blog.

Klik hier voor Jaimy’s gevulde eieren met 3 verschillende vullingen

Klik hier voor Jaimy’s gevuld turks brood met feta, spinazie en geroosterde paprika

Klik hier voor Manon’s paprika’s gevuld met ei

hartige granola

hartige granola

gevulde eieren

borrelbrood

gevulde paprika's


Romige aspergesoep met hartige granola

Ingrediënten (voor 4 kleine kommetjes soep)

Voor de romige aspergesoep

– 1 pot asperges (bijvoorbeeld deze)
– 200 gram groene aspergetips
– 1 kruimige aardappel
– 1 ui
– 1 groente bouillonblokje
– 200 milliliter havermelk
– 1 liter water
– rasp van 1/2 citroen
– boter, olie of ghee om in te bakken

Voor de hartige granola

– 100 gram havervlokken
– 25 gram boekweitkorrels (optioneel, je kunt ook wat extra havervlokken gebruiken)
– 2 eetlepels pompoenpitten
– 1 eetlepel pijnboompitten
– 1 eetlepel olie, boter of ghee
– zout en peper
– gedroogde bieslook

Bereiding

Snipper de ui. Verhit wat olie of boter in een pan en fruit hierin de ui.

Snijd de asperges uit pot en de aardappel in grove stukken. Snijd ook de aspergetips in stukken. Doe de asperges, aardappel en groene asperges in de pan. Bewaar wat van de mooie groene asperge puntjes voor de garnering. Voeg ook het water, de havermelk en het bouillonblokje toe. Doe de deksel op de pan en laat de soep 15 minuten zacht koken.

Maak ondertussen de hartige granola. Smelt de olie of boter in een koekenpan. Doe hier de havervlokken, boekweitkorrels, pompoenpitten en pijnboompitten bij. Bak de granola in enkele minuten goudbruin. Roer regelmatig of schud het geheel regelmatig om, om aanbraden te voorkomen. Laat de granola op een groot bord afkoelen en breng hem op smaak met wat zout, peper en gedroogde bieslook.

Pureer de soep met een staafmixer of doe hem in een blender of keukenmachine. Verhit nog een beetje olie of boter in een pan en bak hierin de overgebleven groene asperges puntjes kort aan. Garneer de soep met de asperge puntjes en de hartige granola.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Neeltje
  april 7, 2022 at 12:24 pm

  Heerlijke soep! Wat een fijne uitvinding, die hartige granola. Ik deed er nog een halve courgette door die over was. Smaakte super!

  • Reply
   Hanne
   april 17, 2022 at 9:43 am

   Ahhh, dankjewel! Leuk om te horen!

 • Reply
  Neeltje
  april 7, 2022 at 12:29 pm

  Nog wel een vraagje: wanneer voeg je de citroenrasp toe? Als topping op soep voordat je de granola erop doet? Niet meer vegan, maar wel lekker en pazig: eitje erover verkruimelen 🙂

  • Reply
   Hanne
   april 17, 2022 at 9:43 am

   De rasp kun je inderdaad als laatste toevoegen. En jouw toevoeging van een eitje klinkt inderdaad erg lekker!

  Leave a Reply