#verspillingsvrij

Pappa al pomodoro

Pappa al pomodoro, dat klinkt een stuk poëtischer dan de Nederlandse naam die ik dit gerecht zou geven, namelijk: broodsoep. Ik maakte voor het eerst kennis met dit Italiaanse gerecht door het boek ‘5 ingrediënten’ van Jamie Oliver. Pappa al pomodoro is een tomatensoep waarin je stukjes brood doet. Die stukjes zuigen alle smaken van de soep op en zorgen voor een dikke maaltijdsoep. Sommige mensen gruwelen van die zachte, zompige stukjes brood in hun soep, maar ik vind het puur comfort food. 

World Disco Soup Day

Ik post dit recept niet zomaar, ik doe dit met een missie. 29 april is het namelijk weer World Disco Soup Day. Een dag waarop over de hele wereld stil wordt gestaan bij het probleem van foodwaste, door het maken van de lekkerste soepen met ingrediënten die anders verspild zouden worden. Ook in Nederland wordt deze dag ‘gevierd’. In Amsterdam organiseert het Slow Food Youth Network (SFYN) een World Disco Soup feest. Tussen 13.00 en 20.00 kun je terecht bij Cafe de Ceuvel om een kopje ‘Disco soup’ te eten of om mee te helpen met koken (check hier het Facebook evenement).

Pappa al pomodoro

Om van de World Disco Soup Day een succes te maken zijn er natuurlijk wel recepten nodig. SFYN vroeg mij daarom mijn ultieme no foodwaste soep recept te delen. Dat werd deze pappa al pomodoro. Brood is namelijk nog steeds het meest verspilde voedsel in Nederland. Per persoon gooien we in Nederland 9,2 kilo brood per jaar weg (bron: milieucentraal). Dat is een hoop! En dat is vooral niet nodig! Allereerst kun je brood prima in de diepvries bewaren, zo blijft het veel langer vers. Mocht je brood per ongeluk toch oud en taai geworden zijn, dan zijn er zo veel dingen die je van oud brood kan maken. Wentelteefjes of paneermeel bijvoorbeeld. Deze pappa al pomodoro is ook geschikt om al je restjes oud brood in te verwerken. Voor de basis van de soep kun je twee blikjes gepelde tomaten gebruiken, maar heb je nog wat tomaten liggen die er niet meer al te aantrekkelijk uit zien, voeg die dan vooral ook toe. Ik had nog een emmertje snoeptomaatjes die een beetje zacht begonnen te worden, dus die deed ik in mijn soep. Maar ook restjes van andere groenten zoals paprika, courgette of aubergine zijn erg lekker in deze soep. Anything goes!

pappa al pomodoro


Pappa al pomodoro

Ingrediënten (voor 4 personen)

– 1 grote ui
– 3 teentjes knoflook
– 1 blikje ansjovis (voor de vegetariërs, deze kun je ook weglaten, voeg dan een groentebouillonblokje toe aan de soep)
– 1 blikje tomatenpuree
– 2 blikken gepelde tomaten
– alle restjes of overrijpe tomaten die je nog in huis hebt
– eventueel ook alle andere groente restjes die je nog in huis hebt zoals wortel, paprika, courgette of aubergine
– restjes brood die je nog hebt liggen
– 1 eetlepel Italiaanse kruiden
– ter garnering (optioneel): olijven en basilicum

Bereiding

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verwarm een soeppan op het fornuis en doe hier de hele inhoud van het blikje ansjovis in, de olie en de filets. Voeg vervolgens de gesnipperde ui toe en bak deze in de olie van de ansjovis. Je zult zien dat de ansjovis uit elkaar begint te vallen, dat is de bedoeling. De ansjovis is echt bedoeld als smaakmaker. Voeg na z0’n 5 minuten de knoflook en Italiaanse kruiden toe en bak deze even mee. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak ook deze enkele minuten mee.

Snijd ondertussen al je restjes tomaten en eventueel de restjes groenten die je hebt in stukjes. Dat hoeven geen mooie, nette stukjes te zijn, deze soep mag lekker ‘messy’ zijn. Voeg deze allemaal toe aan de pan en bak ze kort mee.

Blus het geheel vervolgens af met twee blikjes gepelde tomaten en 1 liter water. Prik met een spatel de gepelde tomaten in stukken en laat de soep vervolgens 15 minuten pruttelen.

Scheur het brood dat je hebt in stukken, ook dit mogen weer lekker grove stukken zijn en voeg deze op het laatste moment toe aan de soep. Garneer de soep met wat basilicum en wat olijven.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply