Gewoon gezond/ Gezond ontbijt/ Gezond tussendoortje

Wortel sinaasappel kwarktaart

Nog een dagje en dan is het weer Koningsdag! Tijd om je Nederlandse vlag te strijken, om je rommel van zolder te halen en om alvast iets lekkers te maken. Met die eerste twee kan ik je helaas niet helpen, maar met dat lekkers wel! Ik heb vandaag namelijk een echt oranje recept: wortel sinaasappel kwarktaart. 

Wortel sinaasappel kwarktaart

Dit kwarktaartje is het per-fec-te koningsontbijt als je het mij vraagt. Een voedzame bodem van amandelmeel en muesli, een frisse laag van kwark met sinaasappel en een oranje topping van wortel en sinaasappel. Een echt ‘oranje boven’ taartje dus. Het taartje moet even opstijven voordat je aan kunt vallen. Ik zou dus vandaag alvast aan de slag gaan, zodat je morgen kunt ontbijten als koning of koningin.

Wortel sinaasappel kwarktaart

Wortel sinaasappel kwarktaart


Wortel sinaasappel kwarktaart

Ingrediënten (voor 2 tot 3 personen)

Bodem

– 15 gram amandelmeel
– 25 gram muesli of granola (ik gebruikte deze granola van Holie)
– 10 gram honing
– 10 gram kokosolie of roomboter
– een snufje zout

Kwark laag

– 250 naturel kwark
– 1 sinaasappel
– 3 blaadjes gelatine

Wortel laag

– 150 gram wortel
– 2 sinaasappels
– 1 theelepel honing
– 2 blaadjes gelatine

Ter garnering: 1 sinaasappel, pistache nootjes

Extra: een mini springvorm met een doorsnede van 10 tot 12 centimeter en een blender, keukenmachine of staafmixer

Bereiding

Maak eerst de bodem. Doe de boter of kokosolie samen met de honing in een bakje en smelt deze in de magnetron. Meng in een kom de overige ingrediënten en voeg hier de honing en boter of olie aan toe. Bekleed de springvorm met bakpapier en schep het mengsel in de springvorm. Druk het goed aan en zet de bodem even in de koelkast.

Maak vervolgens de kwark laag. Week 3 gelatine blaadjes in een bak koud water. Rasp de schil van de sinaasappel op een fijne rasp. Meng de rasp door de kwark. Pers de sinaasappel vervolgens uit. Doe het sap in een pannetje en breng het aan de kook. Haal de pan van het vuur en los de gelatine op in het sinaasappelsap. Voeg dit mengsel vervolgens toe aan de kwark. Roer het geheel goed door en giet het mengsel in de springvorm. Zet het taartje in de koelkast. Laat de kwark laag minimaal een uur opstijven voordat je de wortel laag er op giet.

Ondertussen kun je de wortellaag alvast maken. Snijd de wortels in grove stukken en kook deze gaar in wat water. Giet de wortels af en doe ze in een blender of keukenmachine. Voeg de rasp en het sap van 1 sinaasappel en 100 milliliter water toe. Pureer de wortels tot een gladde massa (voeg eventueel wat extra water of sinaasappelsap toe als de puree te dik is). Week 2 gelatine blaadjes in koud water. Pers de andere sinaasappel uit in een pannetje en breng deze aan de kook. Haal de pan van het vuur en los de gelatine op in het sinaasappelsap. Voeg dit mengsel toe aan de wortel moes. Haal het taartje uit de koelkast en verdeel de wortellaag met een lepel over de kwark laag. Zet het taartje weer in de koelkast en laat hem volledig opstijven. Dit duurt minimaal 3 a 4 uur.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply