Gewoon gezond/ Gezond diner

Sticky aubergine sushi

Sushi staat natuurlijk bekend als een rolletje bestaande uit plakkerige rijst, gevuld met rauwe vis, omhuld met nori. Gelukkig zijn er voor de vegetariërs onder ons ook genoeg vega sushi’s. Rolletjes gevuld met omelet of komkommer, of hier en daar een stukje tofu. Echt heel spannend vind ik dat niet. Daarom bedacht ik mijn eigen vega sushi rolletjes: sticky aubergine sushi!

Aubergine

Aubergine is een behoorlijk ondergewaardeerde groente als je het mij vraagt. Vroeger at ik het nooit thuis omdat mijn moeder het niet lustte. Ook nadat ik het huis uit ging heb ik het jaren niet gegeten. Want wat moet je ermee? Zo’n snotterige, smaakloze groente? Inmiddels weet ik wel beter! Want die paarse beauties kun je zo lekker bereiden! Lekker paneren en krokant bakken of in plakken snijden en verwerken in een heerlijke melanzane.

Sticky aubergine sushi

Mijn favoriete manier om aubergine te bereiden is om deze te marineren met wat sojasaus, honing en sesamolie en hem vervolgens te bakken in de pan. De honing gaat dan karameliseren waardoor je lekkere sticky aubergine krijgt. Die eet ik dan vaak met wat rijst en tempeh, maar laatst bedacht ik dat ik die sticky aubergine ook wel eens in een sushi kon rollen. Dat bleek een goed idee, want het resultaat, deze sticky aubergine sushi, was heerlijk! Zeker de moeite waard om het eens te proberen.

aubergine sushi

aubergine sushi


Sticky aubergine sushi

Ingrediënten (voor 1 sushi rol, ongeveer 6 stukjes)

– 1 aubergine
– 2 eetlepels soja saus
– 1 eetlepel honing
– 1 eetlepel sesam olie
– 50 gram havergrutten (ik gebruik dit als alternatief voor sushirijst omdat het meer vezels bevat, je kunt natuurlijk ook gewone sushirijst gebruiken)
– 1 eetlepel sushi azijn
– 1 theelepel suiker
– 1/4 komkommer
– 1 vel nori
– ter garnering (optioneel): lente ui en sesam zaadjes

Bereiding

Breng een pan water aan de kook. Kook hierin de havergrutten 15 minuten. Giet het water af en meng de gekookte grutten met de sushi azijn en suiker. Laat ze vervolgens afkoelen.

Snijd de aubergine in de lengte in plakken en snijd deze plakken vervolgens in reepjes. Verhit een pan met de sesam olie. Voeg de aubergine reepjes toe en bak deze kort op hoog vuur. Voeg vervolgens de honing en soja saus toe. Zet het vuur wat lager en gaar de aubergine reepjes tot ze lekker zacht en sticky zijn.

Snijd ondertussen de komkommer in repen.

Neem een vel nori. Verdeel hier de havergrutten of sushi rijst over in een mooi egale laag. Leg daarop een rijtje met komkommer reepjes en wat reepjes sticky aubergine. Rol de sushi stevig op en snijd hem vervolgens in 6 stukken.

Serveer de sticky aubergine sushi met de overgebleven reepjes aubergine en een frisse komkommersalade.

Meer vegetarische sushi recepten? Probeer deze sushi met knakwortel of deze crunchy airfryer sushi ook eens.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply