Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Appel gember tartelettes

Over twee dagen is het moederdag. De dag om je moeder in het zonnetje te zetten. Dat deed ik een paar weken geleden al. Ik was namelijk samen met mijn moeder (lees ‘ons mam’) uitgenodigd voor een moederdagevent van Marlene appels. We mochten samen in de bakkerij van Robèrt van Beckhoven onze taarten bak skills laten zien en gingen aan de slag met het ultieme appeltaart recept. In plaats van de klassieke appeltaart, bedacht ik deze appel gember tartelettes. Een fris gebakje om je moeder mee te verwennen zondag. 

Marlene appels

Marlene appels komen uit Zuid-Tirol. Met meer dan 300 dagen zon en 2.000 uren zon per jaar, kunnen de appels hier perfect rijp worden. Het grote verschil tussen de dag- en nachttemperatuur zorgt voor een goed zoet-zuurbalans en lekker knapperige appels. Marlene heeft verschillende appelrassen, waaronder Golden Delicious, Royal Gala, Fuji en Granny Smith. Die laatste gebruikte ik in mijn tartelettes.

Bij Robert

Marlene appels daagde ons uit om het perfecte appeltaartje te maken. Maar dat deden we niet in onze eigen keuken. We mochten aan de slag in de bakkerij van Robert van Beckhoven. Voordat wij onze bakkunsten mochten laten zien, gaf Robert een aantal tips voor de klassieke appeltaart:

– Uit appels komt vocht. Je wilt niet dat je deeg te nat wordt. Veel hobbybakkers strooien daarom wat paneermeel op de bodem van het taartdeeg, maar Robert had daar een beter idee voor. Gebruik een lekkere plak cake en verkruimel die over de bodem. Dat heeft veel meer smaak dan zo’n droge laag paneermeel.
– Gebruik grote stukken appel en druk deze goed aan in de taartvorm. Zoals Robert het zei ‘je moet er nog niet op gaan staan’. Door de stukken appel goed aan te drukken, wordt de taart lekker compact, waardoor je er mooie stukken van kunt snijden zonder dat de hele taart uit elkaar valt.
– Voeg niet te veel suiker toe aan de appels. Suiker onttrekt vocht uit de appels, waardoor de vulling van je taart een grote smurrie kan worden.
– Verwarm de oven altijd niet iets warmer voor dan de temperatuur waarop je je taart wilt afbakken. Met het openen van de oven daalt de temperatuur namelijk. Wil je je taart bakken op 200 graden, verwarm de oven dan voor op 220 graden.

Appel gember tartelettes

Na alle tips en waarschuwingen van Robèrt gingen we aan de slag. Ik had thuis al een recept bedacht voor tartelettes, kleine schattige taartjes. Nu het lente is, had ik namelijk niet zo’n behoefte aan een winterse appeltaart. Ik bedacht daarom een fris receptje voor appel gember tartelettes. De taartjes bestaan uit een knapperig tartelettebodempje met een vleugje gember, een amandel gember vulling met kleine stukjes appel, een appelring gepocheerd met wat limoen en gember en een meringue schuim.

Mijn appel gember tartelettes kregen uiteindelijk een mooie tweede plaats. Robèrt gaf me nog wat goede tips mee, waar ik thuis meteen mee aan de slag ben gegaan.

Appel gember tartelettes

De mooie, kleurrijke appeltjes van Marlene.

Appel gember tartelettes

Finishing touch…

Appel gember tartelettes

De kritische blik van Robert

Appel gember tartelettes 2.0

Met de feedback van Robèrt in mijn achterhoofd ging ik thuis aan de slag met mijn appel gember tartelettes 2.0. Het doel? Meer smaak! Vooral de appel ringen mochten veel meer smaak hebben van Robèrt. Nou Robèrt, ik kan je beloven, dat is gelukt! Mijn appel gember tartelettes 2.0 bestaan uit een krokante tartelette met gember, een appel, gember curd, appelringen gebakken in appelsap, limoensap en gembersiroop en een limoen meringue schuim. Zo. Dat is een hele mond – en buik – vol. Het is even een klus om deze gebakjes te bakken, maar mensen, het is alle moeite meer dan waard.

Appel gember tartelettes

Appel gember tartelettes


Appel gember tartelettes

Ingrediënten (voor 6 tartelettes)

Voor de tartelette bodempjes

– 120 gram bloem
– 65 gram roomboter
– 50 gram suiker
– snufje zout
– 20 gram amandelmeel
– 1/2 ei
– een stukje verse gember van ongeveer 2 centimeter, fijn geraspt
– blindbak vulling (dit is een vulling die je in de deegbakjes doet tijdens het bakken, dit voorkomt dat de randjes van je deeg door de warmte naar beneden zakken. Je hebt hier speciale blindbak vulling voor in bakwinkels, maar gedroogde peulvruchten zoals kikkererwten gaan ook prima)
– 6 kleine bakringen met een diameter van 6 tot 8 centimeter

Appel gember curd

– 125 gram roomboter
– 200 gram suiker
– 2 eieren
– rasp van een flink stuk gember, zo’n 8 centimeter
– 2oo milliliter appelsap

Appel ringen

– 3 Marlene Granny Smith appels
– 50 milliliter appelsap
– sap van 1 limoen
– 2 eetlepels gembersiroop
– een klontje boter

Italiaanse meringue

– 60 gram eiwit (eiwit van 2 eieren)
– 12 gram suiker
– 112 gram suiker
– 35 milliliter water
– rasp van 1 limoen

Bereiding

Ben je er klaar voor?

Oke, daar gaan we. We beginnen met de tartelette vormpjes. Meng in een kom de bloem, het amandelmeel, suiker, zout en gemberrasp. Snijd de boter in blokjes en verkruimel deze met je vingers door de bloem. Wanneer de bloem helemaal verkruimeld is voeg je het ei toe. Kneed tot een samenhangend deeg. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.

Appel curd

Ondertussen kun je alvast de appel gember curd maken. Begin met het inkoken van het appelsap, de smaak wordt hierdoor intenser. Doe het appelsap in een pannetje en zet dit op het vuur. Kook het sap tot de helft in, tot je ongeveer 100 milliliter overhoudt dus. Smelt in een ander pannetje de boter met de suiker en de gemberrasp. Voeg wanneer de boter helemaal gesmolten is het ingekookte appelsap toe. Kluts de eieren in een kommetje. Voeg een scheutje van het warme appelsap mengsel toe aan de eieren en roer goed door. Giet het eimengsel nu in de pan bij de rest van het appelsap suiker mengsel en verwarm dit al roerende. Het mengsel zal hierdoor indikken. Wanneer het mengsel voldoende ingedikt is giet je het in een kommetje of bakje.

Verder met de tartelettes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg uit. Steek met de tartelette vormpjes 6 rondjes uit het deeg en leg deze met de bakring er omheen op een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg opnieuw uit en snijd er nu lange banen van. Bekleed met deze banen de randen van de bakring. Neem vervolgens 6 bakpapiertjes en leg deze in de tartelettes. Vul de tartelettes met de blindbak vulling en zet ze in de oven. Bak de tartelettes 10 minuten. Haal ze vervolgens uit de oven en verwijder de blindbak vulling en bakpapiertjes. Zet de tartelettes nog eens 5 minuten in de oven om bruin te kleuren.

En door met de appel ringen

Haal het klokhuis uit de appels met een appelboor en snijd van elke appel 2 dikke plakken. Verwarm de appelsap en het sap van 1 limoen in een koekenpan. Leg hier de appelringen in en laat deze garen terwijl het sap inkookt. Keer na 5 minuten de ringen om. Voeg wanneer het sap ingekookt is de gembersiroop een een klont boter toe. Laat de appelringen nog enkele minuten karameliseren. Vergeet niet om ze een keertje om te draaien zodat ze aan beide kanten mooi bruin kleuren.

Nog een stap, de Italiaanse meringue met limoen

Scheid de eieren en doe de eiwitten samen met 12 gram suiker in een kom. Doe de overige suiker samen met het water in een pan. Breng het suiker water aan de kook en klop ondertussen alvast de eiwitten stijf. Wanneer het suikerwater een temperatuur van 120 graden bereikt heeft, giet je dit, al kloppend, in een dunne straal bij de eiwitten (Heb je geen thermometer? Ik ook niet. Dan moet je gewoon even goed inschatten – laat dat de bakkers trouwens maar niet horen, die houden niet zo van nattevingerwerk). Klopt de eiwitten nog even goed door tot alle siroop opgenomen is en het schuim een mooie glans heeft. Voeg op het laatste moment de rasp van de schil van 1 limoen toe.

Je bent er bijna, tijd om de appel gember tartelettes in elkaar te zetten

Schep in elk tartelette vormpje een flinke lepel appel gember curd. Leg daarop de appelringen en eindig met een mooie dot limoen meringue. Als je het helemaal fancy wilt maken – wat je waarschijnlijk wilt anders had je al dit werk niet gedaan – rasp je nog wat limoen over de bovenkant en steek je een takje munt in het meringue schuim.

Gelukt?

Applaus voor jou! Deze tartelettes bestaan uit veel losse stappen. Je kunt de losse elementen dus ook heel goed voorbereiden en in de koelkast bewaren tot je ze nodig hebt. Maak de tartelette bodemjes, curd en appelringen bijvoorbeeld de avond van tevoren al. Het meringue schuim zou ik lekker vers maken.

Niet geluk?

Don’t worry. Het is ook een behoorlijk gedoe. Ga naar de bakker en koop een lekker taartje. Opgelost. Of stuur mij even een berichtje, wie weet kan ik je wel helpen.

 

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Marlène appels. Lees hier mijn disclaimer over samenwerkingen. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply