#verspillingsvrij

Mealplanning + gratis download mealplanner

Het is weer Verspillingsvrije Vrijdag! Vandaag geen tips om al je restjes op te maken, maar tips om restjes te voorkomen. Want hoe saai en stoffig het ook klinkt: ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Een tip om restjes te voorkomen is om een goede planning te maken. Zo weet je wat je wanneer gaat eten en dus ook wat en hoeveel je allemaal moet kopen. Om je daarbij te helpen heb ik een mealplanner gemaakt en geef ik je wat tips die ik zelf graag toepas.┬á

Mealplanning

Juist. Mealplanning dus. Maar hoe doe je dat? Zelf ga ik er vaak op zaterdag even voor zitten. Ik pak mijn agenda, zoek de bonus aanbiedingen van de Appie erbij en kies wat ik wil eten. Ik bedenk dan vaak twee ontbijt recepten en twee lunch recepten die ik gedurende de week afwissel en ik ‘plan’ wat ik welke avond wil eten. Wil je ook aan de slag met mealplanning, dan heb ik hier een paar tips.

Check je agenda.

Je kunt wel heel fanatiek voor elke dag van de week een lekker recept bedenken dat je wilt maken, maar als je er later achter komt dat je op woensdag een etentje buiten de deur hebt, is dat nogal zonde van de ingredi├źnten die je voor die dag in huis hebt gehaald. Daarom begin ik altijd met het checken van mijn agenda en schrijf ik al mijn etentjes buiten de deur alvast op mijn mealplanner. Voor die dagen hoeft ik dan niks in huis te halen.

Check de aanbiedingen.

Dat is niet alleen lekker budget proof, maar het kan je ook wat inspiratie geven als je geen idee hebt wat je allemaal wilt eten. Ik laat me vaak inspireren door de bonus aanbiedingen van de Appie. Is de pasta in de bonus, dan eet ik pasta!

Plan een restjesdag in.

Hoe goed je ook plant, dikke kans dat er restjes overblijven. Soms kook je teveel, soms ga je spontaan uiteten en soms heb je gewoon net iets te veel verse producten gekocht. Die kun je mooi opeten op je ‘restjesdag’. Plan bijvoorbeeld op de vrijdag nog geen maaltijd in en kijk op de dag zelf wat je allemaal nog over hebt om iets lekkers van te maken.

Denk vooruit.

Ga je elke woensdagavond sporten of werk je op dinsdag wat langer door, zorg dan dat je voor die dagen alvast een maaltijd klaar hebt staan. Maak een dag van tevoren bijvoorbeeld een grote pan curry die je de volgende dag alleen nog even op hoeft te warmen. Ook voor ontbijtjes is dit ideaal. Niemand – bijna niemand – heeft zin om een half uur eerder op te staan om een uitgebreid ontbijt te maken. Plan daarom een paar ontbijtjes in die je goed kunt voorbereiden. Ik vind overnight oats altijd ideaal. Ik zet op maandag 3 potjes in de koelkast en kan weer een paar dagen vooruit.

Kopieer.

Je hoeft echt het wiel niet uit te vinden. Heb je geen inspiratie om je mealplanner te vullen? Kopieer hem dan gewoon. Verschillende bloggers delen wekelijks hun weekmenu. Mocht je dus echt geen inspiratie hebben, gebruik hun lekkere recepten dan gewoon. Gebruik bijvoorbeeld de app van Uitpaulineskeuken waarin je een eigen weekmenu kunt samenstellen uit al haar lekkere recepten of check de weekmenu’s van Francesca Kookt of Lekker eten met Linda.

Maak een boodschappenlijstje.

Als je dan precies weet wat je wanneer wilt eten, is het tijd om een boodschappenlijst te maken. Zo voorkom je dat je te veel onnodig eten in huis haalt wat aan het einde van de week in de vuilnisbak belandt – en dan heb ik het niet over die zak chips, want hoewel die misschien ‘onnodig’ is, is die wel heel lekker op zijn tijd.

Relax!

Tja, en soms gaat het fout. Soms heb je te veel eten in huis – of te weinig. Soms staat er pasta op het menu, maar heb je zin in een AVG’tje. Soms heb je toch iets te enthousiast ingeslagen. Ach, meer dan je best kun je niet doen. In het begin zal je mealplanning echt niet altijd helemaal ‘on point’ zijn, maar geloof me, je wordt er steeds beter in. Tot die tijd, relax! Vries het eten in dat je over hebt of deel het met je buren. Volgende week beter.

Gratis mealplanner download

Om je een handje te helpen bij dat hele ‘mealplanning’ dingetje, heb ik een mealplanner gemaakt. Deze kun je printen en invullen zodat je een mooi overzicht voor jezelf hebt.

Download hier je gratis Gewoon Hanne mealplanner

gratis mealplanner

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply