#verspillingsvrij

Mama’s aspergesoep met schillen

Elk jaar rond deze tijd bel ik mijn moeder weer met dezelfde vraag: ‘Mam, ik eet vanavond asperges, jij maakte toch altijd soep van die schillen he, hoe moest dat ook alweer?’. Elk jaar geeft mama me dan weer haar recept voor aspergesoep met schillen. Vervolgens vergeet ik dat weer en het volgende jaar bel ik haar weer met deze vraag. Daarom besloot ik dit jaar het recept op te schrijven en toen ik toch bezig was het uit te typen bedacht ik me dat het ik net zo goed meteen ook met jullie kan delen. Dus bij deze: Mama’s aspergesoep met schillen. 

Verspillingsvrij

Soep maken is natuurlijk een super goede manier om restjes op te maken. Courgettes, tomaten, paprika’s, heb je er te veel van ingekocht, pureer ze gewoon tot soep! Maar ook de minder eetbare delen van groente zijn geschikt om soep van te maken. Ik bewaar bijvoorbeeld alle kopjes, kontjes en schillen van groente die ik normaal gesproken niet op zou eten in een zakje in de vriezer. Wanneer het zakje vol is, maak ik er een groentebouillon van. Dat kun je ook doen met de schillen van asperges. Dat is eigenlijk heel simpel. Kook de aspergeschillen een tijdje in een grote pan water en there it is, je eigen aspergebouillon.

Aspergesoep met schillen

Oke, dus dan heb je een aspergebouillon, of eigenlijk gewoon water dat naar asperges smaakt. Hoe maak je daar dan soep van? Je kunt ervoor kiezen om een heldere aspergesoep te maken, maar ik vind een gebonden aspergesoep veel lekkerder. Daarvoor moet je eerst even een roux maken. Een soort papje van bloem en boter, dat je ook altijd gebruikt om bechamelsaus te maken. De roux zorgt voor de binding van de soep. Aan de gebonden soep kun je vervolgens nog wat stukjes asperge, bieslook, een eitje of wat (vegetarische) spekjes toevoegen, wat jij wilt!

Meer zin in soep gekregen? Probeer deze gemakkelijke soep recepten ook eens: broccoli pesto soep met burrata, geroosterde tomaten soep of wortel curry soep.

aspergesoep met schillen

aspergesoep met schillen

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vind. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!


Mama’s aspergesoep met schillen

Ingrediënten (voor ongeveer 1 liter soep)

– aspergeschillen*
– 1 liter water
– 1 of 2 groente bouillon blokjes
– 30 gram bloem
– 30 gram boter
– 4 asperges, gekookt en in stukjes gesneden*
– toppings (optioneel): vegetarische spekjes, een gekookt ei, bieslook

*Als je asperges gaat eten, bewaar dan de schillen om deze soep van te maken. En voordat je vervolgens aanvalt en al je asperges opeet, bewaar er een paar om toe te voegen aan deze soep.

Bereiding

Breng een pan water aan de kook en doe hier de aspergeschillen in. Kook de schillen een half uurtje tot de schillen hun smaak af hebben gegeven aan het kookvocht. Schep de schillen eruit en bewaar het vocht.

Smelt vervolgens 30 gram boter in een pannetje. Voeg hier 30 gram bloem aan toe en roer dit goed door. Verwarm de roux zo’n vijf minuutjes om de bloem te garen. Dit is belangrijk, want rauwe bloem is echt niet lekker. Voeg vervolgens beetje bij beetje de aspergebouillon toe en roer goed door. Breng de soep op smaak met 1 of 2 groente bouillon blokjes. Voeg tot slot de in stukjes gesneden gekookte asperges toe en verwarm deze mee in de soep.

Garneer de soep met vegetarische spekjes, een gekookte eitje en bieslook. Of een andere topping die je lekker vindt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply