Gewoon gezond/ Gezond ontbijt/ Gezond tussendoortje

Bosvruchten kwarktaartje

Ontbijten met taart, als dat toch eens zou kunnen elke dag… Nou dames en heren, het kan! Dan heb ik het niet over een chocoladetaart, slagroom taart of Limburgse vlaai, was het maar zo’n feest, maar met dit bosvruchten kwarktaartje kun je prima elke dag ontbijten. 

Ontbijten met taart

Ontbijten met taart is niet iets wat ik zelf bedacht heb. Deze kunst heb ik namelijk afgekeken van mede foodbloggers zoals Oh My Pie en Healthyfoodlove. Nu moet ik het woord ’taart’ in deze wel even in perspectief plaatsen. Want deze ‘ontbijttaartjes’ bevatten geen slagroom, kristalsuiker of roomboter. Meestal worden ze gemaakt van gezonde ingrediënten zoals kwark, havermout en fruit. Giet dat alles in taartvorm en je hebt een gezond ontbijt dat iets weg heeft van taart. Met dit soort taartjes kun je prima elke ochtend wakker worden. Elke ochtend, op eentje na dan, je verjaardag, want dan ontbijt je natuurlijk met een écht stuk taart, of twee…

Bosvruchten kwarktaartje

Geïnspireerd door de creaties van anderen, ging ik zelf ook weer eens aan de slag met een ontbijttaartje. Als basis gebruikte ik gepofte quiona, daarop kwam een laag bosvruchten Skyr en ik maakte het geheel af met een bosvruchten puree. Alles in de springvorm, even op laten stijven en aanvallen. Je zou bijna het idee krijgen dat het je verjaardag is, bijna.

Liever een ander ontbijttaartje? Probeer dan dit wortel sinaasappel kwarktaartje eens.

bosvruchten kwarktaartje

bosvruchten kwarktaartje


Bosvruchten kwarktaartje

Ingrediënten (voor een klein taartje van 10 tot 15 cm)

– 15 gram gepofte quinoa
– 15 gram honing
– 10 gram kokosolie
– 400 gram bosvruchten Skyr
– 5 blaadjes gelatine
– 150 gram (diepvries) bosvruchten

Bereiding

Bekleed een kleine springvorm van 10 tot 15 centimeter met bakpapier.

Smelt de kokosolie en honing in de magnetron. Meng dit met de gepofte quinoa en verdeel het over de bodem van de springvorm. Druk de bodem goed aan en zet de springvorm in de koelkast.

Week 4 blaadjes gelatine in koud water. Verhit een klein scheutje water in een pan en los hierin de geweekte blaadjes gelatine op. Meng de gelatine met de bosvruchten Skyr. Haal de springvorm uit de koelkast en giet de Skyr over de bodem. Zet het taartje terug in de koelkast en laat hem 2 uur opstijven voordat je de bosvruchten topping erop doet.

Week 1 blaadje gelatine in koud water. Verwarm de bosvruchten in de magnetron en prak ze met een vork, er mogen best nog wat stukjes in zitten. Doe een klein scheutje water in een pan. Los hierin het blaadje gelatine op. Voeg de opgeloste gelatine toe aan de bosvruchten en verdeel dit mengsel over de bovenkant van het taartje. Laat het taartje nu nog eens minstens 2 uur opstijven. Garneer het taartje eventueel nog met wat verse bosvruchten of kruiden zoals munt of basilicum.

ps. die bloemetjes waren natuurlijk gewoon ‘voor de show’, maar het ziet er wel fancy uit toch?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply