Gewoon gezond/ Gezond tussendoortje

Havermout kwarkcake

‘Het leven is geen feest, maar je kunt wel altijd taart bakken.’ Nou. Zet die maar op een tegeltje hoor! Met dit havermout kwarkcake taart achtig baksel maak je van elke vroege ochtend, elk troosteloze bakje koffie en elke saaie pauze een feestje. Om met de woorden van André te spreken: ‘Klaar, Bakken maar!’. Tijd om een feestje te bakken. 

Het leven is geen feest

‘Het leven is geen feest, maar je kunt wel altijd taart bakken.’ Het leven is geen feest. Er zijn altijd tegenslagen, er gebeuren altijd dingen waarvan je denkt ‘Hoe ga ik dit ooit in hemelsnaam oplossen’ en er zijn altijd momenten dat je denkt ‘Oke, ik geeft het op, shoot me now‘. We kunnen wel zeggen dat het leven een feest is en dat we altijd overal maar vrolijk over moeten zijn, maar ik denk dat dat niet realistisch is. Als ik de afgelopen 5 jaar iets heb geleerd van mijn bijna-burn-out en depressie dan is het wel dat het leven niet altijd leuk is en dat je dat maar beter kunt accepteren. Die depressie ligt inmiddels achter me, maar nog steeds heb ik dagen dat ik kapot moe ben, even het overzicht kwijt ben en het even allemaal niet meer zie zitten. Vroeger kon ik me daar enorm om frustreren. Nu weet ik dat die momenten erbij horen en dat ze ook weer voorbij gaan. Nu accepteer ik die momenten (oke, ik doe m’n best dat te doen), bel ik huilend mama op, kruip ik onder een deken en probeer ik erop te vertrouwen dat het allemaal weer goed komt. Dus ja, het leven is geen feest, er is niet altijd een reden om de vlag uit te hangen, maar ik denk dat er wel áltijd een reden is om taart te bakken! Al is het maar omdat je toch moet eten. En ik hoop dat dat taartje op jouw sad moment toch een klein geluksmomentje kan zijn.

Havermout kwarkcake

Als ik op elk sad moment een chocolade taart zou bakken, en opeten, dan kon je mij nu wegrollen. Dat doe ik dus maar niet. Gelukkig zijn er genoeg ‘gezonde taartrecepten’, van die recepten die niet op kunnen tegen een échte chocolade taart, maar die er prima mee doorgaan. Deze havermout kwarkcake is er een van. Hij kan niet op tegen de boter, suiker en chocolade van een choco taart, maar hij smaakt goed en is een stuk voedzamer.

havermout kwarkcake

havermout kwarkcake


Havermout kwarkcake

Ingrediënten (voor een kleine cake met een diameter van 20 centimeter)

– 250 gram magere kwark
– 1 rijpe banaan
– 2 eieren
– 175 gram havermout
– 1 theelepel bakingsoda
– rasp en sap van 1/2 citroen
– 1 zakje vanille suiker
– een handje (diepvries) rood fruit
– ter garnering (optioneel: vers rood fruit en wat blaadjes munt

Extra: een mixer

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een springvorm met een diameter van ongeveer 20 centimeter in.

Splits de eieren. Maak de mixer vervolgens goed schoon en klop dan de eiwitten samen met de vanillesuiker stijf.

Prak de banaan tot moes. Meng geprakte banaan met de eigelen, kwark, rasp van de schil van 1/2 citroen en de havermout. Vouw hier voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten door. Voeg het citroensap en de bakingsoda toe en roer dit door het beslag.

Doe het beslag in de springvorm en garneer met een handje diepvries rood fruit. Zet de cake in de oven en bak hem 45-60 minuten. Prik er vervolgens met een sateprikker in. Komt deze schoon, dus zonder nattig beslag, uit de cake, dan is hij klaar.

Garneer je cake eventueel nog met wat vers fruit en takjes munt.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Sophie
  juni 5, 2019 at 5:28 am

  Kan het ook met magere yoghurt?

  • Reply
   Hanne
   juni 5, 2019 at 11:41 am

   Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ik denk dat dat ook wel moet lukken.

 • Reply
  Chantal
  januari 4, 2020 at 10:38 am

  Gebruik je gewoon havermout vlokken in de cake of heb je ze eerst vermalen tot poeder?

  • Reply
   Hanne
   januari 4, 2020 at 10:45 am

   In dit recept gebruikte ik havermout, maar voor een fijnere structuur zou je de havermout ook eerst fijn kunnen malen.

  • Reply
   Danielle
   november 6, 2021 at 10:31 am

   Kan ik ook griekse joghurt ipv magere kwark gebruiken?

   • Reply
    Hanne
    december 16, 2021 at 8:18 am

    Hallo Danielle, jazeker, dat moet ook lukken. Bakze!

 • Reply
  Eve
  maart 9, 2020 at 7:22 pm

  Kan je de banaan ook weglaten of door iets anders vervangen?

 • Reply
  Oksana
  februari 26, 2021 at 6:35 am

  Ik heb zelf bedacht omdat ik ben niet .echt brood eter , ook zo taartje in muffin form , mijn geheim is dat ik havermout eerst in blender vermaal tot bloem , ik die ook rozen water ( Arabische winkel te koop ) erbij. Ik die ook met Cottage cheese ( eerst door blender ) . Muffin form is handig om portie te bakken en meenemen

 • Leave a Reply