Gewoon gemakkelijk/ Gezond diner

Raapstelen stamppot met blauwe kaas en walnoten

Je denkt nu misschien ‘Hanne, are you serious, stamppot in juni?’. Ja mensen, stamppot in juni! Raapstelen zijn een echte lente groente, dus dat maakt van dit recept een lekker lenterecept. Geen winterse taferelen, maar gewoon een lekker frisse raapstelen stamppot.

Keeltjes stamp

Thuis noemen wij raapstelen stamppot altijd ‘keeltjes stamp’. Volgens mij is ‘keeltjes’ het Brabantse woord voor raapstelen. Waar het vandaan komt? Geen idee! Maar ik weet wel dat ik vroeger altijd heel blij was als mama zei dat we keeltjes stamp aten, want dit is echt een van mijn favorieten stamppotjes. Keeljes, uuhhh raapstelen, hebben een licht pittige smaak. Je kunt ze rauw eten in een salade, je kunt er pesto van maken of je stampt ze lekker tot stamppot.

Stadstuinderij Piushaven

De raapstelen voor dit stamppotje plukte ik zelf! Sinds een paar weken heb ik namelijk een ‘zelfoogst abbonnement’ bij Stadstuinderij Piushaven. Dit is een grote moestuin midden in de Piushaven die gerund wordt door vrijwilligers en dagbesteders. Met mijn ‘zelfoogst abbonnement’ mag ik elke week 5 soorten groenten komen oogsten. Daarnaast kan ik terecht in de kruidentuin voor de lekkerste kruiden zoals chocolade munt, sinaasappel tijm, citroenmelisse en cola kruid. Super leuk! De afgelopen weken heb ik een paar keer raapstelen geoogst. Ik had ze in jaren niet meer gegeten, maar door de Stadstuinderij herontdekte ik dit ingredient weer. Ik maakte er een raapstelen stampot van met blauwe kaas. Een soort 2.0 versie van mama’s stamppot.

raapstelen stamppot

Raapstelen stamppot

Raapstelen stamppot


Raapstelen stamppot met blauwe kaas en walnoten

Ingrediƫnten (voor 2 personen)

– 500 gram kruimige aardappelen
– een bosje raapstelen
– een scheutje melk
– 80 gram blauwschimmel kaas (ik gebruikte deze)
– een handje walnoten
– boter of olie om in te bakken
– zout naar smaak

Bereiding

Was de kruimige aardappelen en snijd ze in stukken (dan garen ze sneller). Ik schil de aardappelen nooit. Punt 1, dat is veel te veel werk. Punt 2, veel van de vitaminen zitten onder de schil. En punt 3, het geeft je stamppot een lekker robuust karakter (oke, dat laatste argument is natuurlijk gewoon een excuus om het niet schillen van mijn aardappelen goed te praten). Doe de aardappels in een pan en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar.

Verhit wat olie of boter in een pan. Snijd de raapstelen in grove stukken. Bak deze kort in de olie of boter.

Giet de aardappelen af en breng ze op smaak met wat zout. Voeg de melk toe en stamp tot een puree. Meng de raapstelen door de puree en verdeel de stamp over twee borden. Garneer met de blauwe kaas en walnoten.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Arnoud
    juni 24, 2019 at 4:50 pm

    Vandaag, op de warmste dag van het jaar, gemaakt. Tot vandaag had ik nooit echt van raapstelen gehoord, maar als grote stamppotliefhebber vind ik dit wel heel erg lekker!

  • Leave a Reply