Gewoon gezond/ Gezond tussendoortje/ Gezonde lunch

Oranje paprika gazpacho met gegrilde paprika crostini

Vandaag spelen de oranje leeuwinnen hun eerste wedstrijd, niet dat ik nou zo’n voetbalfan ben, maar wat girlpower support ik natuurlijk wel. Daarnaast grijp ik gewoon graag elke gelegenheid aan om wat lekkere hapjes te maken. Dus vandaag heb ik een paar gezonde oranje hapjes voor je, die je vanmiddag kunt serveren tijdens de wedstrijd: een oranje paprika gazpacho met gegrilde paprika crostini. 

Oranje paprika

Voor dit recept gebruikte ik oranje paprika’s. Ik hoeft jullie vast niet uit te leggen waarom, toch? Dat kleurtje doet het gewoon goed op een dag als vandaag. Maar wist je ook dat de oranje paprika super gezond is? Uh, ja Hanne, het is een groente en groenten zijn gezond, dus ja. Juist, jij snapt hem, groenten zijn gezond! Maar wist je ook dat zo’n oranje paprika zelfs meer vitamine C bevat dan een sinaasappel? Ik suggereer niet dat je nu bij je ontbijt een glas oranje paprika sap moet gaan drinken – al kun je er wellicht wel een lekkere smoothie mee maken – maar varieer gewoon eens lekker. Laat die rode paprika een keertje liggen en pak de oranje.

Paprika gazpacho

Toegegeven, ik had nog nooit gazpacho gemaakt. Waarom, geen idee, want het is zo gemakkelijk! Het is eigenlijk hetzelfde als een smoothie maken. Je gooit een berg groenten in een blender, mixt alles even flink door elkaar en brengt het op smaak. That’s it. Op internet zijn honderden gazpacho recepten te vinden. Vaak bestaat de basis voor zo’n koud soepje uit tomaat, komkommer, paprika, rode ui en knoflook. Ik gaf een kleine eigen draai aan dat recept en gebruikte natuurlijk de oranje paprika. Maar voordat ik die door mijn soep blende roosterde ik hem eerst even in de oven. Hierdoor wordt de smaak van de paprika nog zoeter! Bij mijn gazpacho serveerde ik ook nog wat crostini’s met geroosterde paprika-mango salsa.

paprika gazpacho

paprika gazpacho

oranje paprika gazpacho


Oranje paprika gazpacho met gegrilde paprika crostini

Oranje paprika gazpacho

Ingrediënten (voor 4 glaasjes)

– 2 oranje paprika’s
– 1 komkommer
– 2 grote roma tomaten
– 4 zongedroogde tomaatjes
– 1 rode ui
– 1 chili peper
– 1 teentje knoflook
– 1 theelepel balsamico azijn
– 1 eetlepel olie (tip: gebruik de olie uit het potje van de zongedroogde tomaten)
– peper en zout
– ter garnering (optioneel): basilicum

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg de paprika’s op een bakplaat met bakpapier met het snijdvlak naar beneden. Rooster de paprika’s 30 tot 45 minuten tot de schil zwart begint te blakeren. Haal de paprika’s uit de oven en laat ze even afkoelen. Pel voorzichtig de schil van de paprika’s.

Doe alle ingrediënten in de blender en laat alles een tijdje goed blenden tot je een gladde soep hebt. Breng op smaak met wat peper en zout. Zet de gazpacho een uurtje in de koelkast zodat hij echt goed koud is.

Gegrilde paprika crostini

Ingrediënten (voor 10 crostini’s)

– 1 klein stokbroodje
– olie
– 1 gegrilde paprika (zie bereiding hierboven)
– 1/2 mango
– 1/2 rode peper
– 1 theelepel olijfolie
– 1 theelepel azijn (ik gebruikte mango azijn, maar je kunt ook appel cider azijn gebruiken)
– een paar blaadjes basilicum

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het stokbroodje in 10 stukken. Bestrijk deze met wat olie en leg ze op een bakplaat. Bak de crostini’s 6 minuten in de oven op 180 graden.

Maak ondertussen de gegrilde paprika salsa. Snijd de gegrilde paprika en en mango in kleine blokjes. Snijd de rode peper in fijne ringetjes. Meng dit met de olijfolie, azijn en wat fijngesneden basilicum. Leg de salsa op de crostini’s en garneer met wat basilicum.

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met de Oranje Paprika Vereniging (ja mensen, die hebben we in Nederland). Lees hier mijn disclaimer over samenwerkingen. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply