Gemakkelijke lunch/ Gewoon gemakkelijk

Hartige havermout met gebakken ei

Dikke trui, warm bakje pap, dit plaatje doet inderdaad een beetje winters aan. Toch kon ik niet laten om het recept met jullie te delen, want dit is voor mij de ultieme definitie van ‘comfort food’. Deze hartige havermout pap is een heerlijk lunchgerecht voor een regenachtige dag of een top ontbijtje op bed op een lazy sunday morning. 

Hartige havermout

Ik eet regelmatig hartige havermout pap en krijg vaak vragende blikken als ik dat vertel. Maar eigenlijk is het idee van hartige havermout helemaal niet gek. Haver is gewoon een graansoort, net als tarwe, spelt of rogge. Een tarwe boterham kun je ook beleggen met zoet of hartig beleg. Waarom zouden we ons havermoutpapje dan altijd aankleden met zoete ingrediënten zoals banaan, appel of chocolade? De neutrale smaak van haver gaat super goed samen met hartige smaken. Voor zo’n hartig havermoutje maak ik mijn pap meestal met bouillon in plaats van melk. Vervolgens voeg ik er wat groenten aan toe. Om het helemaal af te maken kun je er een lekker gebakken eitje op leggen. Heerlijk met zo’n lopende dooier. Of ja, ‘heerlijk’, eerlijk gezegd vind ik van die ‘runny eggyolks’ dus niet te eten. Het ziet er prachtig uit op beeld, maar ik krijg het niet weg. Dus mijn eitje flip ik altijd nog een keer om, zodat hij helemaal doorbakken is.

hartige havermout


Hartige havermout met gebakken ei

Ingrediënten (voor 1 portie)

– 50 gram havermout*
– een half (groente)bouillonblokje
– 100 gram doperwtjes (vers of uit de diepvries)
– 1 lente uitje
– 1 ei

Ter garnering (optioneel): verse peterselie en pitten- en zadenmix

*Voor stevigere lunch zou je wat meer havermout kunnen gebruiken en voor een lichter ontbijt kun je wat minder gebruiken.

Bereiding

Doe de havermout in een pannetje samen met 300 milliliter water. Voeg een half bouillonblokje toe en zet de pan op het vuur. Doe ook de doperwtjes in de pan. Roer regelmatig door de pan tot de havermoutpap de gewenste dikte heeft.

Verhit ondertussen wat olie of boter in een koekenpan en bak hierin het eitje. Breng dit op smaak met wat zout en peper.

Snijd het lente uitje in ringetjes.

Doe de hartige havermout in een kom en leg hier het eitje op. Garneer met de lente uitjes, verse peterselie en pitten- en zadenmix.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Jolanda
  juni 22, 2022 at 6:27 am

  Heerlijk! Ik heb er ook nog wat feta bij gedaan. Top recept, bedankt voor de inspiratie

  • Reply
   Hanne
   juli 10, 2022 at 4:04 pm

   Extra feta erbij klinkt heerlijk! Wat een goede toevoeging.

 • Reply
  Karel VANDEVEN
  juni 30, 2022 at 3:21 pm

  Beste het lukt me niet om uw e book HAVERMOUT te downloaden
  Kun/wil je me helpen?
  Alvast bedankt

 • Leave a Reply