Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Frambozen yoghurt ijsjes met ruby chocolade

IJsjes waren, en zijn, geen overbodige luxe deze zomer. Ik kan dan ook niet ontkennen dat ik er al een hoop weggewerkt heb. Van raketjes en perenijsjes tot grote Magnums. Maar ik ging ook aan de slag met homemade ijsjes. Helaas heb ik geen ruimte voor een ijsmachine, dus het bleef bij ijslolly’s. Het ene recept wat succesvoller dan het andere, maar dit recept was de winnaar hoor! Frambozen yoghurt ijsjes met ruby chocolade. 

Popsicles 101

Ik heb al veel ijsjes gemaakt in mijn leven. Het begon een jaar of 20 geleden toen ik samen met mama ijslolly stokjes stak in de plastic Danone bakjes en die hoopvol in de vriezer zette. Een dag later had je zelfgemaakte ijsjes. Nog steeds maak ik die ijsjes weleens. Ze zijn lekker, een prima verfrissend snackje, maar om nou te zeggen dat je me daar ’s nachts voor mag wakker maken? Nee. Dit soort zelfgemaakte ijsjes krijgen namelijk snel grote ijskristallen. De ijsjes zijn dus niet zo zacht en romig als de ijsjes die je in de supermarkt koopt. Hier even een kleine cursus ‘popsicles 101′ om je uit te leggen hoe dat komt. Allereerst bevatten deze zelfgemaakte ijsjes op basis van yoghurt, vla, fruitsap of smoothies nauwelijks suiker. Positief voor je gezondheid, maar minder positief voor de structuur van je ijsje. Suiker zorgt voor een verlaging van het vriespunt, waardoor er minder grote ijskristallen in het ijs ontstaan en je ijs wat zachter en smeuïger is. Daarnaast bevries je het ijs in stilstand, waardoor de ijskristallen alle kans krijgen om groot te worden. In een ijsmachine wordt ijs voortdurend rondgedraaid, waardoor de ijskristallen telkens kapot gemaakt worden en het ijs romig blijft. Nou heb ik helaas geen ruimte voor zo’n grote unit in mijn kleine keuken, dus ik ging op zoek naar manieren om romige ijslolly’s te maken.

Frambozen yoghurt ijsjes

Na een beetje research op Pinterest had ik een paar ideetjes: gecondenseerde melk en wodka! Gecondenseerde melk is melk die erg ver ingekookt is, waardoor er een stroperige massa overblijft die veel suiker bevat. Door een deel van de yoghurt in de ijsjes te vervangen door deze gecondenseerde melk bevatten de ijsjes meer suiker en zouden er in theorie dus minder grote ijskristallen moeten kunnen vormen. En dan de wodka. Die zit niet in deze ijsjes omdat ik nou zo’n fan ben van een slok wodka op zijn tijd. Nee, zoals je misschien wel weet bevriest alcohol niet. Door een scheut wodka aan het yoghurt mengsel toe te voegen, zorg je er ook voor dat het mengsel langzamer bevriest en dus kleinere ijskristallen krijgt. Dat was de theorie. Maar werkte het ook? Nou, het werkte enigszins. Mijn ijsjes waren niet net zo romig als een Magnum of Froyo, maar ze waren een stuk zachter dan de homemade ijsjes die ik vroeger altijd maakte. Qua smaak waren deze ijsjes wel echt geslaagd! Zo enorm lekker! Een fris ijsje met een lekker zoet laagje ruby chocolade.

yoghurt ijsjes

yoghurt ijsjes

yoghurt ijsjes


Frambozen yoghurt ijsjes met ruby chocolade

Ingrediënten (voor 6 tot 8 ijsjes)

– 400 gram Optimel magere kwark cranberry framboos
– 200 gram gecondenseerde melk (deze vind je in de supermarkt in het schap met suiker, of in het schap met houdbare melk, of in het schap met Aziatische producten, of op een andere onlogische plek, dus vraag er gewoon even om)
– een scheutje wodka
– 150 gram diepvries frambozen
– 1oo gram ruby chocolade
– 1 eetlepel kokosolie

Extra: een ijsjes vorm voor 6 tot 8 ijsjes

Bereiding

Ontdooi de diepvries frambozen in de magnetron en prak ze met een vork fijn.

Meng de kwark met de gecondenseerde melk en de wodka. Neem de ijsjes vorm en doe in elk vormpje een lepeltje frambozen puree. Vul het vormpje vervolgens met het kwarkmengsel. Steek de stokjes erin en zet de ijsjes in de vriezer.

Voor de chocolade laag: smelt de ruby chocolade met een eetlepel kokosolie. Haal de ijsjes uit de vormpjes en dip ze in de gesmolten chocolade.

Tip: wil je extra fancy yoghurt ijsjes, bestrooi ze dan met wat sprinkels. Ik gebruikte rozenblaadjes, die kun je in de Aziatische toko vinden bij de gedroogde thee.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply