Kerst

Comfort food xmas: Romige pastinaak knoflook soep

Pastinaak knoflook soep klinkt misschien in eerste instantie behoorlijk heftig, maar de knoflook in deze soep is eerst in de oven gepoft. Daardoor krijgt hij een heerlijk zoete smaak en is het scherpe randje er vanaf. Samen met de pastinaak vormt dat een heerlijke, romige, zoete soep. Een perfect voorgerechtje voor een lekker kerstdiner.

Geroosterde knoflook

Knoflook heeft van zichzelf een behoorlijk scherpe smaak. Vooral wanneer je het rauw verwerkt, zoals in een aïoli. Maar wanneer je knoflook roostert in de oven krijgt het een heerlijke, zoete smaak. In deze soep zit – schrik niet – een hele bol knoflook. Maar geloof me, omdat hij geroosterd is overheerst hij niet de smaak van de soep. De geur, tja, dat blijft een dingetje. Dus als je nog hele spannende plannen hebt na je kerstdiner, dan moet je misschien even een lading Smintjes inslaan.

Pastinaak knoflook soep

Maar goed, deze soep bevat niet alleen knoflook natuurlijk. Er zitten ook een aantal pastinaken in. Dat is een van mijn favoriete groenten. Pastinaken zijn van zichzelf lekker zoet en wanneer je ze roostert in de oven komt die zoete smaak extra goed naar boven. Zo’n soepje is voor mij het ideale voorgerecht tijdens de kerst. Soep is niet te zwaar, wel zo fijn als je nog een aantal gangen te gaan hebt, en je kunt het een dag van tevoren maken. Dat voorkomt een hoop stress tijdens de kerstdagen, want als ik ergens geen zin in heb met kerst, dan is het wel stress en gedoe in de keuken.

pastinaak knoflook soep pastinaak knoflook soep

Romige pastinaak knoflook soep

By Hanne Serves: 4
Prep Time: 10 minuten + 40 minuten oven tijd

Romige pastinaak knoflook soep gemaakt van pastinaken en knoflook die even geroosterd zijn in de oven. De soep heeft daardoor een heerlijk zoete smaak. Lekker als voorgerecht voor een mooi kerstdiner.

Ingredients

 • 5 a 6 pastinaken
 • 1 bol knoflook
 • 1 takje rozemarijn
 • 1 takje tijm
 • 2 uien
 • 1 ½ liter groente bouillon
 • 2 eetlepels olie
 • Zout en peper
 • Ter garnering: een lente-uitje, geroosterde sesamzaadjes en (plantaardige) kookroom

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180 garden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2

Snijd de pastinaken en uien in grove stukken. Snijd de bol knoflook in de breedte doormidden. Leg de pastinaken en uien op de bakplaat. Besprenkel deze met de olie en wat zout en peper. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en tijm en strooi deze over de groenten. Leg de helften knoflook met de snijkant naar boven op de bakplaat en schenk hier een beetje olijfolie overheen. Zet de bakplaat in de oven en gaar de groenten 40 minuten.

3

Verwarm ondertussen de groentebouillon in een pan.

4

Haal de bakplaat uit de oven. Leg de bollen knoflook even apart en doe de rest van de groenten in een blender samen met de bouillon. Pers de teentjes uit de halve knoflookbollen en doe deze ook in de blender. Mix tot er een gladde soep ontstaat.

5

Schenk de soep in de kommen en garneer met wat (plantaardige) kookroom, lente-ui en sesamzaadjes.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Amber
  december 21, 2021 at 1:39 pm

  Denk je dat ik ook creme fraiche kan gebruiken ipv kookroom?

  Groetjes!

  • Reply
   Hanne
   december 28, 2021 at 10:16 am

   Hoi Amber, voor warme gerechten gebruik ik zelf altijd liever kookroom. Creme Fraiche is meer geschikt om koud te gebruiken.

  Leave a Reply