Kerst

Comfort food xmas: Toast met opgeklopte ricotta en vijgen

Bij comfort food denk ik aan zacht, romig en fluffy. Opgeklopte ricotta heeft dat allemaal. Die heerlijke zachte laag van opgeklopte ricotta doet het heel goed op een knapperig toastje, samen met wat verse vijgen en zoetzure balsamico stroop. Het klinkt misschien fancy en het ziet er zeker erg goed uit, maar dit voorgerechtje zet je binnen een handomdraai op tafel. 

Ricotta

Ricotta is een hele jonge Italiaanse kaas. Het heeft een erg milde smaak. Ik vind het zelf altijd een beetje vergelijkbaar met mascarpone of mon chou, maar dan iets minder vet en zwaar. Ricotta kun je gebruiken in pasta sauzen of op de pizza. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook een heerlijke cake of fluffy stapel pancakes mee bakken. Als je ricotta even losklopt met wat slagroom krijg je een lekkere, zachte en lobbige massa. Die opgeklopte ricotta at ik voor het eerst op een toast met doperwten bij het Nieuwland café in Tilburg (sowieso een aanrader om deze kerstvakantie even een taartje te gaan eten of lekker te lunchen). Sindsdien maak ik het vaak zelf als voorgerecht. Toen ik mijn vriendinnen dit gerechtje laatst voorzette zeiden ze al ‘oh ja, die kennen we!’. Nou, dat zegt genoeg toch? Never change a winning team, toch?

Toast met opgeklopte ricotta en vijgen

Voor dit gemakkelijke voorgerechtje combineerde ik de luchtige opgeklopte ricotta met zelfgemaakte toast. Dat zijn in feite gewoon stukjes stokbrood met olie die ik even roosterde in de oven. Met die basis van toast en ricotta kun je alle kanten op. Doe er bijvoorbeeld een doperwten puree met munt op of kies voor een versie met tapenade, olijven en cherry tomaatjes. Een tijd geleden maakte ik al een soortgelijk recept voor een borrelplank met onder andere toast met opgeklopte ricotta en gegrilde druiven. Dat is ook zeker een aanrader. Maar voor deze kerst koos ik een van mijn favoriete fruitsoorten: vijgen. Aangevuld met wat balsamico stroop, rucola en geroosterde amandelen heb je een super gemakken en lekker voorgerecht.

toast met opgeklopte ricotta en vijgen toast met opgeklopte ricotta en vijgen

Toast met opgeklopte ricotta en vijgen

By Hanne Serves: 4
Prep Time: 20

Bij comfort food denk ik aan zacht, luchtig en romig. Opgeklopte ricotta heeft dat allemaal. Heerlijk op een toastje met verse vijgen en balsamico stroop.

Ingredients

  • 2 baguettes (ik gebruikte meergranen, maar kies gewoon lekker waar je zin in hebt)
  • 100 gram ricotta
  • 100 gram slagroom (ongeklopt)
  • 4 vijgen
  • Rucola
  • Balsamico stroop
  • 2 eetlepels amandelschaafsel, geroosterd
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de baguettes in plakken en besprenkel deze met wat olijfolie, peper en zout. Leg de broodjes op een bakplaat en bak ze 6 minuten op 180 graden.

2

Klop de slagroom lobbig. Klop vervolgens de ricotta in een andere kom los. Meng de slagroom met de opgeklopte ricotta.

3

Haal de broodjes uit de oven en laat ze iets afkoelen. Bestrijk elk broodje met een laagje ricotta. Snijd de vijgen in parten en verdeel deze over de broodjes. Garneer met wat rucola, balsamico stroop en amandelschaafsel.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply