Gewoon lekker/ Gewoon lekker hartig

Vegetarische croque madame

Waar wij hier gewoon een basic tosti ham-kaas eten, hebben de Belgen het beter begrepen. Daar bestel je in een gezellig lunchcafé een ‘croque monsieur’ of de nog luxere ‘croque madame’. Een next level tosti met ham, kaas – veel kaas -, bechamelsaus en een spiegeleitje. Ik maakte een vegetarische croque madame. Het perfecte anti-kater ontbijt of een heerlijke verwenlunch.

Croque madame of croque monsieur?

Maar ja, dan zie je de menukaart en dan staan daar de ‘croque madame’ en de ‘croque monsieur’. Wat is het verschil? Beide tosti’s zijn belegd met ham en een royale laag kaas, vaak een mix van Gruyere en Parmezaanse kaas. De croque monsieur wordt bedekt onder een dekentje van bechamelsaus, terwijl de croque madame afgemaakt wordt met een gebakken spiegeleitje. Beide overheerlijk! Eigenlijk kon ik gewoon niet kiezen, dus ik deed beide op mijn tosti. Een échte croque madame is dit dus niet. Laten we het de croque madame deluxe noemen. Ik maakte er een vegetarische versie van door de ham te vervangen door vegetarische ham plakjes. Mocht je liever een geheel plantaardige croque eten, dan kun je het eitje bovenop weglaten en de kaas vervangen door plantaardige kaas.

Flora Plant

Voor het maken van deze croque verving ik de roomboter door Flora Plant gezouten. Dit is een plantaardig alternatief voor roomboter dat eruit ziet als roomboter, in het gebruik hetzelfde is als roomboter én zelfs net zo romig en smaakvol is als roomboter. Met Flora Plant kun je bakken en koken, maar ook smeren. Ik smeerde mijn boterhammen dus royaal in met de gezouten versie van Flora Plant, waardoor ze super mooi goud-bruin bakten in de pan. Ook in de bechamelsaus deed ik een lekkere klont Flora Plant boter, wat zorgde voor een heerlijke, romige saus. Op het gebied van smaak hoef je met Flora Plant dus geen concessies te doen, maar maak je tegelijkertijd wel een duurzame switch in de keuken. Tja, het lijkt misschien een klein stapje, maar op jaarbasis kan zo’n kleine switch behoorlijk resultaat hebben. Het vervangen van 1 pakje roomboter door Flora Plant, staat namelijk gelijk aan een autorit van 7 kilometer. Dus tel maar eens op hoeveel ritjes jij zou besparen als je al je pakjes roomboter voortaan vervangt door Flora Plant.

vegetarische croque madamevegetarische croque madame

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!


Vegetarische croque madame

Ingrediënten (voor 2 personen)

Voor de vegetarische croque madame

– 4 dikke sneden brood
– 1 eetlepel mosterd
– 100 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld een mix van Gruyere en Parmezaanse kaas)
– 2 eieren
– 4 plakken vegetarische ham
Flora Plant gezouten

Voor de bechamelsaus

– 150 milliliter (plantaardige) melk
– 15 gram Flora Plant gezouten
– 15 gram bloem
– zout en peper
– een snufje nootmuskaat

Ter garnering

– Tuinkers
– Zwarte peper

Bereiding

Maak eerst de bechamelsaus. Verwarm de melk in de magnetron of in een pan. Smelt de Flora Plant roomboter in een sauspannetje. Voeg vervolgens de bloem toe aan de gesmolten boter. Verwarm de bloem al roerend enkele minuten mee om de bloem zo te garen. Voeg vervolgens beetje bij beetje de warme melk toe. Roer goed door om klontjes te voorkomen. Breng de bechamelsaus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Verwarm de oven voor op 180 graden (als je een grill functie hebt in je oven kun je die gebruiken).

Tijd om de tosti te bouwen. Bestrijk de boterhammen aan 1 zijde met een flinke laag Flora Plant gezouten boter. Stapel de tosti vervolgens als volgt: boterham, laagje mosterd, laagje geraspte kaas, 2 plakjes vegetarische ham, laagje geraspte kaas, boterham (zorg ervoor dat de boter zijde aan de buitenkant van de tosti zit, zo wordt hij mooi goudbruin). Maak op deze manier 2 tosti’s.

Verhit een koekenpan en bak hierin de tosti’s enkele minuten aan beide zijden.

Leg de tosti’s vervolgens op een bakplaat. Bestrijk de bovenkant met een dikke laag bechamelsaus. Strooi hier nog wat geraspte kaas overheen. Zet de bakplaat in de oven en bak de tosti’s nog zo’n 5 minuten tot de kaas mooi goudbruin is.

Bak ondertussen twee spiegeleitjes.

Serveer de vegetarische croque madame met een spiegelei en eventueel met wat verse tuinkers.

 

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Flora Plant. Lees hier mijn disclaimer over samenwerkingen. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply