Gewoon lekker eten/ Ontbijt

Havermout met zaden en pitten

Mijn keukenkastje begint langzamerhand steeds meer te lijken op een dierenwinkel. Er liggen zo veel pitten en zaden in die kast dat je er een hoop vogels en parkieten mee kunt voeden. Niet dat ik dat doe, want ik eet ze lekker allemaal zelf op. Ik voeg ze graag toe aan mijn havermout voor net iets meer bite en wat gezonde voedingsstoffen. Wil je jouw havermout ook pimpen? Hier vind je mijn recept voor havermout met zaden en pitten. 

Havermouttrutje

De mensen die mij al lang volgen weten dat ik een ‘havermouttrutje’ in hart en nieren ben. Een dag zonder havermout is een dag niet geleefd. Ik gooi het in mijn smooties, in mijn bananenbrood, in koekjes en natuurlijk in een havermoutpapje in de ochtend. Niet voor niets begon ik deze blog onder de naam ‘Miss Havermout’. Inmiddels heb ik dat veranderd naar Gewoon Hanne, maar mijn liefde voor havermout is onverminderd aanwezig. Tijd om mijn favoriete ingrediënt dus nog eens in het zonnetje te zetten en wel met deze overheerlijke havermout met zaden en pitten.

Waar is dat dan goed voor?

Al die zaden en pitten zijn allereerst gewoon lekker in je pap. Ze geven net wat meer structuur aan je havermoutje. Daarnaast bevatten ze enkele waardevolle voedingsstoffen, kijk maar (ps. ze kregen vroeger de titel ‘superfoods’, maar dat is misschien een beetje over de top, het zijn gewoon gezonde ingrediënten, net zoals een appel, hand spinazie en komkommer, kortom, blijf lekker variëren):

  • Chiazaad: chiazaden bevatten enorm veel omega-3 vetzuren. (Bron: Culy) Daarnaast bindt het vocht waardoor het in vegan gerechten wel eens als ei-vervanger gebruikt wordt.
  • Lijnzaad: lijnzaad bevat omega 3 en 6, vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink én kalium. (Bron: Culy) Ook lijnzaad kan gebruikt worden als ei-vervanger. Maar, ga uit enthousiasme nu niet té veel lijnzaad eten, dat kan namelijk ook schadelijk zijn. Het Voedingscentrum adviseert je het bij een portie van 15 gram per dag te houden.
  • Hennepzaad: Ook hennepzaad is rijk aan essentiële vetzuren zoals omega-3, -6 en -9. Daarnaast bevat het verschillende vitaminen: B1, B2, B3, B6, C en E. (Bron: Gezondheidsplein)

havermout met zaden en pitten havermout met zaden en pitten

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!


Havermout met zaden en pitten

Ingrediënten (voor 1 persoon)

– 30 gram havermout
– 200 milliliter (plantaardige) melk
– een snufje zout
– 1/2 theelepel kaneel
– 1 theelepel lijnzaad
– 1 theelepel chiazaad
– 1 theelepel hennepzaad
– 1 eetlepel zonnebloem- en pompoenpittenmix
– ter garnering (optioneel): extra zaden en pitten en pindakaas

Voor de gebakken banaan

– 1 kleine banaan
– boter of olie om in te bakken

Bereiding

Doe alle ingrediënten voor de havermout in een pannetje. Verwarm de pap al roerende op laag vuur. Na 5 tot 10 minuten is je pap klaar. Mocht je de pap te dik vinden dan kun je wat water of melk toevoegen. Mocht hij te dun zijn dan kun je wat extra havermout of chiazaad toevoegen (chiazaad bindt namelijk goed).

Maak ondertussen de gebakken banaan. Verwarm wat boter of olie in een pan. Snijd een banaan in de lengte doormidden en bak deze 5 minuten op middelhoog vuur.

Serveer de havermout met gebakken banaan en eventueel wat extra zaden of pitten en pindakaas.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply