Gewoon lekker eten/ Tussendoor

Pindakaas koekjes met jam

PB&J, in Amerika is het echt een ding, maar hier moet het nog wat aan bekendheid winnen. PB&J staat voor peanut butter & jelly. In Amerika vind je sandwiches, taarten en repen met deze smaken. Ik ben ook gek op de combi van pindakaas en jam. De pindakaas is zwaar, vettig en plakkerig en de jam vormt daar een frisse tegenhanger voor. Deze smaakcombinatie verwerkte ik in overheerlijke pindakaas koekjes met jam. 

Let’s talk peanut butter!

Ik weet nog dat pindakaas vroeger op de basisschool tijdens het overblijven meerdere malen het onderwerp van gesprek was. De ene helft van de tafel was er gek op en at dit elke dag. De andere helft vond het stinken en wilde het liefste zo ver mogelijk uit de buurt blijven van de pindakaaseters. Ik was, en ben nog steeds, Team Pindakaas. Inmiddels zijn de tijden veranderd, maar pindakaas is gebleven. En hoe!? Waar je vroeger de keuze had uit Calvé met of zonder stukjes noot, kun je nu kiezen uit 100% pindakaas, pindakaas met zeezout en karamel, chocolate peanut butter of pindakaas met chili. Super lekker allemaal, maar ik ben toch het meest fan van de gewone, basic pindakaas met 100% pinda. Die pindakaas verwerkte ik in deze pindakaas koekjes.

En dan nog jam

De pindakaas koekjes zijn lekker op zich, maar misschien wel een beetje droog. Gelukkig is voor zo’n klein probleem altijd wel een oplossing te vinden, in dit geval een pot frambozenjam. De jam geeft de koekjes net dat beetje frisheid dat ze nodig hebben en zorgt natuurlijk voor de classic PB&J vibes.

Oh, en had ik al verteld dat je bijna iedereen blij kunt maken met deze koekjes (op pindakaashaters en mensen met een pinda-allergie na dan)? Ze zijn namelijk:

  • Glutenvrij
  • Tarwevrij
  • Lactosevrij
  • Vegan

Pindakaas koekjes Pindakaas koekjes

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!


Pindakaas koekjes met jam

Ingrediënten (voor 6 tot 8 koekjes)

– 70 gram havermeel
– 55 gram amandelmeel
– 90 gram pindakaas
– 50 gram ahornsiroop
– en snufje zout
– frambozenjam

Extra: een bakplaat met bakpapier en een ronde uitsteekvorm (dit kan ook een glas zijn).

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng het havermeel met het amandelmeel en zout. Voeg hier de pindakaas en ahornsiroop aan toe. Kneed tot een samenhangend deeg.

Rol het deeg uit (let op, het deeg is breekbaar, dus ik rolde het in kleinere delen uit, in plaats van in een keer de hele deegbal). Steek met een uitsteekvorm of glas 12 tot 16 rondjes uit het deeg. Steek uit de helft van de rondjes een gat, ik gebruikte hiervoor de dop van een flesje. Leg de koekjes op een bakplaat (let op, het deeg is breekbaar, dus ik gebruikte een spatel om het deeg van mijn aanrechtblad te scheppen).

Bak de koekjes 5 tot 6 minuten op 170 graden en laat ze dan op een rooster afkoelen.

Bestrijk de koekjes met jam en leg er dan een ring koekjes bovenop.

Tip: wanneer je de jam tussen de koekjes doet worden de koekjes op den duur minder knapperig, doe dit dus vlak voor het serveren.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply