Diner/ Gewoon lekker eten

Pasta Puttanesca

Het recept voor pasta puttanesca zag ik lang geleden in een van de vele kookprogramma’s van Jamie Oliver. Sindsdien is het mijn favoriete pasta recept. Het is gemakkelijk, het is snel en het is mega lekker! Vandaag deel ik mijn versie van deze Italiaanse klassieker. 

Slut’s spaghetti, say what….

Oke, we moeten het even over de naam hebben. ‘Pasta puttanesca’ kun je vertalen in iets als ‘hoeren pasta’. Juist. Niet iets wat je op een doorsnee menukaart verwacht tegen te komen. Er gaan verschillende verhalen de ronde over waar die naam nu eigenlijk vandaan komt. Sommigen zeggen dat de naam afkomstig is uit de bordelen van Napels waar de dames tussen hun klanten door nog snel even de tijd hadden om wat ingrediënten uit hun voorraadkast bij elkaar te gooien. Voor pasta puttanesca heb je namelijk alleen maar houdbare ingrediëtnen uit blik of pot nodig. Anderen zeggen dat het gerecht gemaakt werd door ‘sluts’ die de Italiaanse keuken geen eer aan deden door te koken met ingrediënten uit pot en blik in plaats van verse ingrediënten van de markt. Whatever it may be, die slut’s spaghetti of pasta puttanesca bevalt me wel, dus hier staat hij regelmatig op het menu.

Pasta Puttanesca Pasta Puttanesca

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!


Pasta Puttanesca

Ingrediënten (voor 2 personen)

– 140 tot 160 gram pasta naar keuze
– 1 blik gepelde tomaten (ik gebruik het liefste de gepelde cherry tomaten van Mutti)
– 6 ansjovis filets op olie (ik weet het, dat is niet vegetarisch, je mag ze dus weglaten, maar voor mij zijn ze onmisbaar in dit gerecht)
– 2 eetlepels kappertjes
– 4 eetlepels kalamata olijven
– 1 theelepel Italiaanse kruiden
– een scheutje rode wijn (als je nog een fles open had staan)
– ter garnering: verse basilicum en Parmezaanse kaas

Bereiding

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Doe wat van de olie van de ansjovis filets in een pan. Voeg de ansjovis toe en bak deze tot ze oplossen in de olie. Voeg vervolgens de kappertjes, olijven, Italiaanse kruiden, rode wijn en gepelde tomaten toe. Laat het geheel 15 minuten rustig pruttelen, roer regelmatig even door.

Serveer de pasta met de tomatensaus en garneer het gerecht met wat verse basilicum en Parmezaanse kaas.

Variatietips:

  • Voeg wat extra verse cherrytomaatjes toe
  • Voeg artisjokharten uit blik toe
  • Serveer de Puttanescasaus eens met een cheesy polenta in plaats van pasta
  • Doe (plantaardige) gehaktballetjes in de saus voor overheerlijke gehaktballetjes in tomatensaus

 

Smakelijk eten!

Liefs,

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply