Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Chocolade pepernoten taart

De Sint is weer in het land, dus alle pepernoten – jaja ik weet het, het zijn kruidnoten, maar ik vind pepernoten veel gezelliger klinken – gekte kan weer losbarsten (alsof die niet al volop gaande was). Pepernoten in de gekste smaken, van stroopwafel en tompouce tot pina colada en drop. Tja, leuk al die creatieve pepernootjes, maar mijn favoriet blijven de gewone chocolade pepernoten. Daarom bakte ik deze chocolade pepernoten taart, als eerbetoon aan mijn favoriete pepernoten én als manier om van die berg pepernoten af te komen. 

Pepernoten bakken

De échte foodies bakken hun pepernoten natuurlijk zelf. Moeilijk is dat niet. Herinner je nog dat je vroeger bij de kleuters je eigen pepernoten mocht bakken? Waarschijnlijk waren dat geen perfect mooie pepernootjes, maar eerder rustieke bonken. Leuk was het in ieder geval wel. En eigenlijk heb je ook maar een paar ingrediënten nodig om je eigen pepernootjes te bakken. Oke, een paar enthousiaste kinderhandjes om je te helpen met het rollen van de pepernoten zijn ook wel mooi meegenomen. Zoek je een goed basis recept? Op pagina van Jumbo over pepernoten bakken vind je naast een basisrecept voor pepernoten ook veel ander lekkers voor een heerlijk avondje. Mocht je liever glutenvrije of vegan pepernoten willen bakken? Check dan hier het glutenvrije recept voor kruidnoten van Oh.My.Pie.

Wie zoet is krijgt….

Wie zoet is krijgt… Pepernoten! Bakken vol, elk jaar weer. Ik denk dat ik gewoon heel braaf ben, want na 5 december ligt mijn kast altijd vol met zakken pepernoten, schuimpjes en taaitaai. Ik hoeft ze niet eens te zelf te bakken, de Sint vult mijn schoentje gewoon met al dat lekkers. Herkenbaar? Natuurlijk verdwijnt er regelmatig een handje pepernoten in mijn mond, neem ik zo nu en dan een schaaltje bij de thee en valt er wel eens een pepernootje in mijn havermoutje, maar eigenlijk vind ik het veel leuker om al die pepernoten te verwerken in lekkere taartjes, toetjes en andere zoetigheden, zoals deze chocolade pepernoten taart.

Chocolade pepernoten taart

Klaar? Bakken maar! Of je nu je eigen pepernoten hebt gebakken of gewoon een zak in de supermarkt hebt gekocht, het is tijd om de keuken in te duiken met al die pepernoten en een lekkere taart te maken. Deze taart is geïnspireerd op mijn favoriete kruidnoten, namelijk de chocolade kruidnoten. Ik maakte een bodem van gemalen pepernoten met roomboter, vergelijkbaar met een bodem die je vaak gebruikt voor cheesecakes. Daarop komt een heerlijke, volle, romige laag van slagroom met gesmolten chocolade. Wanneer je die laag laat uitharden in de koelkast verandert hij in een mega fudgy chocolade laag. Ik waarschuw je alvast: snijd kleine puntjes van deze taart, want hij valt als een baksteen op je maag, maar geloof me, hij is elke calorie waard! Mocht je dat nu allemaal toch iets te veel van het goede vinden, dan kun je ook wat verantwoordere recepten maken met al je overgebleven pepernoten. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit pepernoten en zaden bananabread. Bijna net zo lekker als de chocolade taart (oke, nee dat is een leugen, tegen chocolade en slagroom kan niets op, maar hij is niettemin ook lekker hoor).

chocolade pepernoten taart

Chocolade pepernoten taart

By Hanne Serves: 8
Prep Time: 20 minuten + een nachtje opstijven

Chocolade pepernoten taart. Een eerbetoon aan mijn favoriete pepernoten: de chocolade pepernoten.

Ingredients

 • 200 gram pepernoten
 • 70 gram roomboter
 • 100 gram melkchocolade
 • 200 gram pure chocolade
 • 250 milliliter room
 • snufje zout
 • snufje koekkruiden
 • ter garnering: 25 gram witte chocolade en cacao
 • Extra: bakpapier en een springvorm van 18 tot 20 centimeter

Instructions

1

Maal de pepernoten fijn met een blender of keukenmachine of doe ze in een zakje en stamp ze fijn met iets zwaars. Smelt de boter in een pannetje en voeg hier de gemalen pepernoten aan toe. Bekleed de springvorm met bakpapier en doe hier het mengsel in. Druk de bodem stevig aan met de achterkant van een lepel en zet hem even in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

2

Doe de room in een pannetje en verwarm deze tot net aan de kook (laat de room niet helemaal koken). Snijd de pure en melk chocolade in stukjes. Haal de pan van het vuur en doe de chocolade samen met de koekkruiden in de warme room. Roer tot de chocolade helemaal gesmolten is en je een egale, hemelse chocolademassa hebt. Laat deze ietsjes afkoelen zodat hij wat indikt tot vladikte.

3

Haal de springvorm uit de koelkast en giet hier de chocolade vulling op. Laat de taart een nachtje in de koelkast opstijven. Garneer hem de volgende dag met wat cacaopoeder en gesmolten witte chocolade.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  silvia
  november 21, 2019 at 9:25 am

  Prachtige foto weer Hanne! Hoe groot is je springvorm die je hebt gebruikt, weet je dat nog?

  • Reply
   Hanne
   november 24, 2019 at 2:52 pm

   Dankjewel! Ik gebruik altijd een redelijk kleine. Zo’n 18 tot 20 centimeter.

 • Reply
  Ingrid
  december 2, 2021 at 3:35 pm

  Ziet er heerlijk uit! Maar wat voor room heb je gebruikt? Slagroom?

  • Reply
   Hanne
   december 16, 2021 at 8:17 am

   Hallo Ingrid, ja, gewone slagroom (ongeklopt).

  Leave a Reply