Gewoon lekker eten/ Tussendoor

Oranje bloedsinaasappel cupcakes – Vegan

Wil jij de oranje tompoucen eens verruilen voor een ander lekker gebakje? Maak dan deze oranje bloedsinaasappel cupcakes eens. De cupcakes zijn helemaal vegan en hebben een lekker frisse smaak van bloedsinaasappel. Een heerlijk recept voor Koningsdag, een voetbal wedstrijd van het Nederlands Elftal of welke oranje-reden je ook maar kunt bedenken.

Oranje-excuus

Ik ben geen koningshuis fan of trotse supporter van het Nederlands elftal, maar elke gelegenheid om iets lekkers in huis te halen grijp ik aan. Dus met Koningsdag fiets ik toch elk jaar weer even naar de HEMA voor een oranje tompouce en een wedstrijd van het Nederlands elftal vind ik een goed excuus voor een heerlijke oranje borrelplank. Voor koningsdag 2021 dook ik de keuken in om cupcakes te bakken. Dat moest natuurlijk wel met een oranje vrucht gebeuren, dus ik koos voor bloedsinaasappel. Die vrucht is strikt genomen niet helemaal oranje, maar met zijn mooie oranje-rode tinten vond ik het de perfecte vrucht voor een mooie cupcake.

Helemaal vegan

De cupcakes zijn trouwens helemaal plantaardig. Ik voegde geen eieren of zuivel toe aan het beslag en ook de botercreme is gemaakt zónder dierlijke zuivel. Ik verving de boter door plantaardige roomboter van Flora en in het beslag van de cupcakes gebruikte ik zonnebloemolie. Maar, vegan of niet, ik verzeker je, deze cupcakes smaken alles behalve ‘geiten-wollen-sokken-achtig’. Ze zitten vol suiker, vet en een fris tintje van de bloedsinaasappel.

Bloedsinaasappel cupcakes Bloedsinaasappel cupcakesHeb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!


Oranje bloedsinaasappel cupcakes

Ingrediënten (voor 10-12 cupcakes)

Voor de bloedsinaasappel cupcakes

– 225 gram bloem
– 1/2 zakje bakpoeder
– 200 gram suiker
– 1 zakje vanille suiker
– rasp van de schil van 1 bloedsinaasappel
– 90 ml zonnebloemolie
– 200 ml plantaardige melk
– 100 gram abrikozenjam

Voor de plantaardige botercreme

– 250 gram plantaardige roomboter (bijvoorbeeld die van Flora)
– 150 gram poedersuiker
– rasp van de schil van 2 bloedsinaasappels
– sap van 1 bloedsinaasappel
– optioneel: een drupje oranje kleurstof

Bereiding

Verwarm de oven voor op 165 graden en leg cupcake papiertjes in een cupcakebakblik.

Meng de bloem met het bakpoeder, de suiker, de vanillesuiker en de rasp van de schil van 1 bloedsinaasappel. Meng in een andere kom de zonnebloemolie en de plantaardige melk. Giet het oliemengsel bij het bloemmengsel en roer goed door om alle klontjes te verwijderen.

Verdeel het beslag over 10 tot 12 cupcake vormpje en zet de cupcakes in de oven. Bak ze 25 tot 30 minuten en laat de cakejes dan afkoelen.

Maak ondertussen de botercreme. Snijd de boter in blokjes en doe deze in een kom. Klop de boter met een mixer luchtig. Neem hier de tijd voor. Wanneer de boter lichter van kleur en wat zachter wordt kun je de poedersuiker beetje bij beetje toevoegen. Voeg tot slot de rasp en het sap van de bloedsinaasappels toe. Voor echte oranje botercreme kun je een drupje voedingsmiddelen kleurstof gebruiken.

Snijd met een mesje een klein stukje cake uit het midden van de cupcakes. Vul deze gaatjes elk met 1 theelepel abrikozenjam. Doe de botercreme in een spuitzak en garneer de cupcakes met een toef botercreme. Versier ze tot slot met wat sprinkels en een schijfje sinaasappel.

 

Liefs,

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply