Gewoon gezond

‘Gewoon gezond’, ik durf het woord ‘gezond’ bijna niet meer te gebruiken, want wat is gezond eigenlijk? Moet ik mijn aardappeltjes bakken in roomboter of olijfolie? Of toch kokosolie? En, aardappeltjes, zijn die überhaupt gezond of kan ik beter gaan voor zoete aardappel? Hoe zit dat met zoet trouwens? Is alle suiker even slecht voor je of tellen suikers uit dadels, appels en honing helemaal niet mee?

Ik weet het niet! Ik ben geen diëtist, ik ben gewoon Hanne. Ik heb dan ook geen encyclopedieën uit mijn hoofd geleerd met de laatste feiten over de voedingsleer (die vind je überhaupt niet meer in een encyclopedie, maar dat even daargelaten). Wat ik wel heb is een portie gezond verstand. En ik denk dat je met een flinke portie gezond verstand al een heel eind komt. We weten namelijk allemaal dat een taart ongezond is en een appel gezond, dat je beter een volkoren boterham kunt eten dan een witte en dat elke avond diepvries pizza eten niet zo’n goed idee is.

Mijn ‘gewoon gezond’ recepten zijn dus gebaseerd op mijn gezond verstand, met hier en daar een vleugje Voedingscentrum. Natuurlijk zijn er uitzonderingen voor wie eten volgens de Schijf van Vijf niet werkt, maar we moeten ergens beginnen toch? We moeten iets als basis nemen, we moeten ons ergens aan vast kunnen houden anders raken we verstrikt in de berg spaghetti van voedingshypes en hippe diëten. Ik denk dat de adviezen van het Voedingscentrum daarvoor een mooie basis zijn. Mijn ‘gewoon gezond’ recepten bevatten daarom minimaal 200 gram groente of 1 stuk fruit, volkoren producten, zo nu en dan wat peulvruchten en noten, niet te veel zout en suiker en een vleugje gezond verstand.

Gewoon gezond ontbijt View All

Gewoon gezonde lunch View All

Gewoon gezond tussendoortje View All

Gewoon gezond diner View All